Κλείδωσαν οι έξι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ

ENFIA1

ENFIA1Σε έξι δόσεις θα πληρωθεί τελικά ο Φόρος Ακινήτων ενώ θα γίνουν μεγάλες μειώσεις στο ποσό που καλούνται να πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικών αξιών.

Βελτιώσεις και απλοποιήσεις θα γίνουν σε κάθε περίπτωση στη διαδικασία για τη χορήγηση εκτπώσεων και απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, αφού έχει αποφασιστεί προ πολλού ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι εικόνες της ταλαιπωρίας χιλιάδων πολιτών μπροστά στα γκισέ των εφοριών και των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Η υποβολή αιτήσεων θα γίνει μέσω internet, όπως ακριβώς έγινε με το κοινωνικό μέρισμα, ενώ από τις προϋποθέσεις θα αφαιρεθεί η ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς το ΚΕΠΥΟ δεν έχει πρόσβαση στα αντίστοιχ ηλεκτρονικά αρχεία των ταμείων. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερες από 6 δόσεις για όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν το φόρο έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτούς τους 4.000 οικισμούς, όπου οι αξίες εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ο φόρος υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος κατά 167 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας, οι υπηρεσίες συγκρίνουν το περσινό με το φετινό σύστημα υπολογισμού του φόρου και θα εφαρμόζεται το ευνοϊκότερο για φορολογούμενο, δηλαδή αυτό που αποδίδει μικρότερο φόρο. Την ίδια ώρα, εξετάζεται και μείωση του φόρου για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδουβελης είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις τόσο με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ όσο και με βουλευτές της ΝΔ.

Σε αυτές εξετάζεται η δημοσιονομική δυνατότητα για ευνοϊκότερη μεταχείριση των ξενοίκιαστων ακινήτων και η εκτίμηση είναι ότι εάν το κόστος δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι εισπράξεις από το φόρο ακινήτων δεν μπορούν να πέσουν κάτω από τα 2,650 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ