Κι άλλο στο «περίμενε» για το αρδευτικό

ARDEYTIKO

ARDEYTIKOΑπαντητική επιστολή απέστειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,με αφορμή την από 16/09/2013 επιστολή, τρίτη κατά σειρά, του βουλευτή Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή προς τον Αθανάσιο Τσαυτάρη για το θέμα του εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης αρδευτικών δικτύων Ζωνών Α και Β λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Στις επιστολές του ο κ. Κασσής τόνιζε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην κατασκευή του έργου με αποτέλεσμα να χαθεί η καλλιεργητική περίοδος του 2013 και τόνιζε πως «σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και την περιοχή, σε μια περίοδο που προάγουμε την πρωτόγεννη παράγωγη ως μέσω εξόδου από την κρίση, είναι αδιανόητο να προτρέπουμε τους νέους μας να επιστρέψουν στη ύπαιθρο και να μην κάνουμε το παραμικρό για να τους κάνουμε τη ζωή εύκολη.

 

Το μόνο που μένει είναι να μην χαθεί και η περίοδος του 2014, διότι θα πρόκειται για πλήρη ανακολουθία λόγων και έργων από όλες, πλέον, τις εμπλεκόμενες πλευρές.»

Στην απαντητική επιστολή το ΥΠΑΑΤ αφού περιγράφει το τεχνικό αντικείμενο του έργου και την υφιστάμενη κατάσταση αναφέρει επιγραμματικά για τις υπολειπόμενες ενέργειες: « 1) Ολοκλήρωση δεξαμενής περιοχής Πρωτόπαππα ΔΛ1(επένδυση με σκυρόδεμα) 2)Τοποθέτησημεμονωμένωντμημάτωνσωληνώσεωνκεντρικούδικτύουσυνολικούμήκους 200 μέτρων 3) Τοποθέτηση μεμονωμένων τμημάτων τριτεύοντος δικτύου συνολικού μήκους 2000 μέτρων που δεν επηρεάζει τη λειτουργία του έργου 4) Τοποθέτηση υπολοίπων Η/Μ εξοπλισμών στα 2 αντλιοστάσια και 5) Δοκιμές δικτύου και αντλιοστασίων, μετά την ηλεκτροδότηση τους.»

Στη συνέχεια το Υπουργείο αναφέρει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών πως χρειάστηκε να δώσει πολλές παρατάσεις προθεσμίας περάτωσης των εργασιών έπειτα από αιτήσεις του αναδόχου με την τελευταία να είναι ως τις 30-12-2013 χωρίς αναθεώρηση, εφόσον η καθυστέρηση οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα της αναδόχου και χορηγείται στο σύνολο του έργου πλην της δοκιμαστικής λειτουργίας, η οποία πήρε παράταση μέχρι την 30/07/2014

Και καταλήγει το Υπουργείο: «Επομένως προβλέπεται ότι η δοκιμαστική λειτουργία θα γίνει την αρδευτική περίοδο του 2014,οποτε θα έχει ήδη ολοκληρωθεί το σύνολο του συμβατικού αντικείμενου. Υπήρξαν και υπάρχουν καθυστερήσεις στην διαδικασία ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων Α3 και Λ από την ΔΕΔΔΗΕ. Όμως η συνολική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η Ανάδοχος εταιρία αδικαιολόγητα εκτελεί τις εργασίες με βραδύτατο ρυθμό, δεν τηρεί το εγκεκριμένο αναπροσαρμοσμένο χρονοδιάγραμμα του έργου και δεν ανταποκρίνεται στις επανειλημμένες γραπτές οχλήσεις της Δ/νουσας Υπηρεσίας»

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο κ. Κασσής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καταρχήν είναι θετικό το γεγονός ότι το ΥΠΑΑΤ άπαντα στην επιστολή μου, έστω και αν χρειάστηκαν τρεις για να ασχοληθεί.

Κατά δεύτερον ο Υπουργός παραθέτει τι έχει γίνει ως τώρα και τι μέλλει να γίνει για να ολοκληρωθεί το έργο. Επίσης μας λέει πως η ευθύνη είναι αποκλειστικά της Αναδόχου εταιρίας και του ΔΕΔΔΗΕ.

Εγώ εκφράζω την εύλογη απορία, για ποιο λόγο έχουν δοθεί 3 παρατάσεις σε μια εταιρία που προφανώς είναι σε αδυναμία να εκτελέσει το έργο και που από ότι φαίνεται και στην τελευταία παράταση που είναι χωρίς αναθεώρηση δεν πρόκειται να τηρήσει καν ένα χρονοδιάγραμμα.

Επίσης είμαι σχεδόν σίγουρος πως η δοκιμαστική λειτουργία δεν πρόκειται να γίνει ως τον Ιούλιο του 2014,αλλα και να γίνει τον Ιούλιο ,ουσιαστικά η καλλιεργητική περίοδος και του 2014 θα έχει χαθεί, με ότι σημαίνει αυτό για το αγροτικό εισόδημα…

Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να πραγματοποιούν επικοινωνιακές επισκέψεις και να ποζάρουν με φινέτσα δίπλα σε μισοτελειωμένα έργα, που κατάντησαν σαν το γεφύρι της Άρτας, πουλώντας φτηνές υποσχέσεις στον αγροτικό κόσμο…

Το Υπουργείο και η Περιφέρεια Ηπείρου είναι υπόλογοι στον αγροτικό λαό των Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ