Καταφτάνει ο ΕΝΦΙΑ… Οι αλλαγές που γίνονται

ENFIA1

ENFIA1Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου καταφθάνουν τα πρώτα ραβασάκια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει αλλαγές της τελευταίας στιγμής σχετικά με το ύψος της συνολικής επιβάρυνσης για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών, προκειμένου να… χρυσώσει το χάπι της διάψευσης μιας εκ των βασικότερων προεκλογικών εξαγγελιών (κατάργηση του φόρου μέσα στο 2015).

Ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτος, ωστόσο η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προβεί σε τροποποιήσεις, αρκεί να μην επηρεαστεί το τελικό ποσό που πρέπει να μπει στον κρατικό κορβανά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ακινήτων η εμπορική αξία διαμορφώνεται κάτω από το μισό της αντικειμενικήςΌπως έχει γίνει γνωστό, ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες, τουλάχιστον για φέτος. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακινήτων η εμπορική αξία διαμορφώνεται κάτω από το μισό της αντικειμενικής, βάσει της οποίας θα κληθούν οι ιδιοκτήτες τους να… αδειάσουν την τσέπη τους.

Το ΥΠΟΙΚ επιδιώκει η αποπληρωμή των δόσεων να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, έτσι ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή βελτίωση των δημοσιονομικών.

Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προωθούμενες αλλαγές θα οδηγήσουν σε μειώση του φόρου έως και 40% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής και μεσαίας αξίας, με τη διαφορά να καλύπτεται από τους ιδιοκτήτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Το όριο πάνω από το οποίο ο φόρος αυξάνεται φαίνεται πως διαμορφώνεται στα 300.000 ευρώ.

Σημαντικές αναμένονται και οι μειώσεις για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, δεδομένων των έντονων αντιδράσεων του 2014, όταν χιλιάδες ιδιοκτήτες κλήθηκαν να καταβάλουν φόρο για χώρους που ήταν ξενοίκιαστοι ή βρίσκονταν σε αχρηστία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ