Καταυλισμούς προσφύγων δίπλα στα σύνορα ετοιμάζει η Αλβανία…

albaniko stratopedo

albaniko stratopedo

Δέκα χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία αλλά κι άλλες χώρες, ετοιμάζεται να εγκαταστήσει η Αλβανία, σε χώρους που απέχουν ελάχιστα από τα σύνορα με την Ελλάδα και σε περιοχές όπου ζει ο κύριος όγκος της Ελληνικής μειονότητας.

Εδώ κι αρκετές ημέρες, υπήρχε έντονη κινητικότητα στο Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά, με συνεχείς συσκέψεις αξιωματούχων από τα Τίρανα και των τοπικών φορέων, προκειμένου να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και να εντοπιστούν οι χώροι για την φιλοξενία των προσφύγων.

Στο Αργυρόκαστρο έχουν ήδη προσδιοριστεί τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες. Πρόκειται για δύο στρατόπεδα, όπου στεγάζονταν η Μεραρχία και το Αρσί Λέγκο όπου υπήρχε άλλο στρατόπεδο καθώς επίσης και στον αεροδιάδρομο της πόλης.

Ανάλογη είναι η προετοιμασία που γίνεται και στην Κορυτσά. Κι εκεί οι χώροι που έχουν επιλεγεί είναι κυρίως παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην περιοχή.

Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν και για χώρους που αναζητούνται προς την περιοχή των Αγίων Σαράντα κι εκεί όμως κοντά σε χωριά με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι η χώρα του ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο υποδοχής κύματος προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες που βιώνουν πολέμους.

«Η Αλβανία δεν έχει ακόμη “προσβληθεί” από το φαινόμενο αυτό. Όμως υπάρχει το ενδεχόμενο με τον ερχομό του χειμώνα, οι ροές των προσφύγων να εκτραπούν προς την Αλβανία, η οποία αναμφίβολα έχει τούτη την ώρα το ρόλο της στο τόσο ευαίσθητο και σημαντικό αυτό θέμα», τόνισε ο Έντι Ράμα, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό.

Η επιλογή των σημείων όπου ετοιμάζονται για την φιλοξενία προσφύγων μόνο τυχαία δεν είναι.

Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα κι εντός της μειονοτικής ζώνης, γεγονός που προκαλεί εύλογο προβληματισμό κι ανησυχία στη μειονότητα.

Παράλληλα δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι στην Αλβανία υπάρχουν ισχυροί μουσουλμανικοί θύλακες, αλλά κι ακραίοι ισλαμιστικοί κύκλοι… Έτσι μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη εγκατάσταση προσφύγων αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ώστε να παρεισφρήσουν άτομα που έχουν διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ