Κατατέθηκε το Εθνικό Σχέδιο για τον τουρισμό

TOYRISTIKO

TOYRISTIKOΤο Εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιοργάνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις».

 Όπως ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη, το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού νόμου. Τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με την ανάπτυξη των ειδικών & εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θαλάσσιος, ιατρικός/ ιαματικός, θρησκευτικός/ προσκυνηματικός, γαστρονομικός, αθλητικός, συνεδριακός, αγροτουρισμός – οικοτουρισμός κ.ά.).

 

Τη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του Τουρισμού,

Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδος με την αναβάθμιση της παρεχόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, η στρατηγική για τον τουρισμό μέχρι το 2020 αναπτύσσεται με βασικούς στόχους την αύξηση των εισερχομένων τουριστών στα 24 εκατομμύρια έτσι ώστε η χώρα μας να βρίσκεται μέσα στους 10 προτεινόμενους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως αλλά και την αύξηση της μέσης κατά κεφαλής δαπάνης ανά τουρίστα βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του EOT και λοιπές διατάξεις

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το νομοσχέδιο, η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι προωθεί πέντε σημαντικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές:

Διαμόρφωση νέου προτύπου τουριστικής ανάπτυξης με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και τη μετάβαση σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις.

Συγκρότηση νέου θεσμικού πλαισίου, που επιτρέπει την άσκηση νέας τουριστικής πολιτικής: οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων, με σεβασμό στο περιβάλλον και εισαγωγή νέων τουριστικών προϊόντων.

Προτεραιότητα στη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων.

Απλούστευση των διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

Αναδιάρθρωση του ΕΟΤ με σκοπό τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Η υπουργός Τουρισμού επισήμανε ακόμη ότι με το νομοσχέδιο υλοποιείται η αναδιοργάνωση της διοικητικής και οργανωτικής δομής των τουριστικών υπηρεσιών της χώρας σε έναν ενιαίο μηχανισμό, υπό την εποπτεία του ανασυσταθέντος Υπουργείου Τουρισμού.

 Ανέφερε επίσης πως αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την διευκόλυνση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, κωδικοποιείται η τουριστική νομοθεσία, γίνεται αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών του νέου ΕΣΠΑ, επιχειρείται η ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών επενδύσεων μέσω συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (προτεραιότητα στις ειδικές τουριστικές υποδομές, γκολφ, μαρίνες, χιονοδρομικά κέντρα κ.ά.), αναβαθμίζεται η τουριστική εκπαίδευση.

 Ακόμη η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε πως το νομοσχέδιο επιλύει χρονίζοντα θέματα του τουριστικού κλάδου, όπως είναι μεταξύ άλλων:  Η λειτουργική ενοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων, η εισαγωγή της έννοιας των οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και νέων τουριστικών προϊόντων (ξενώνες φιλοξενίας νέων), χωροθέτησης και αδειοδότησης τουριστικών λιμένων, λειτουργικής τακτοποίησης χιονοδρομικών κέντρων και καθιέρωση του θεσμού των τουριστικών εντεταλμένων σε Πρεσβείες και Προξενεία.

Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών σε σχέση με τη δόμηση στα νησιά, η υπουργός Τουρισμού είπε πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου όχι μόνο δεν θίγεται το όριο των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αντιθέτως εισάγεται -σε συμφωνία με το ΥΠΕΚΑ- ο πρόσθετος περιορισμός για την ανάπτυξη οργανωμένων υποδοχέων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε νησιά.

Έτσι, ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης σε νησιά τίθεται στο 0,05, ίσος δηλαδή με τον προβλεπόμενο για τη δόμηση κατοικίας σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων και εκτός ορίου οικισμών. Αυτό αφορά και τα δημόσια ακίνητα και τις στρατηγικές επενδύσεις, διευκρίνισε η υπουργός.

«Με τον τρόπο αυτόν, τίθενται αυστηρά όρια στην επιτρεπόμενη δόμηση, έτσι ώστε να προστατεύεται η φυσιογνωμία και η ακεραιότητα του νησιωτικού και του ορεινού χώρου» σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη, ενώ επισήμανε πως πως οι οργανωμένοι υποδοχείς έχουν πλήρη σχεδιασμό και στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που περνάει από έλεγχο του ΣτΕ και θεσμοθετούνται με προεδρικά διατάγματα.

Όσον αφορά τη χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων σε περιοχές που υφίσταται καθεστώς ειδικής προστασίας, η κ. Κεφαλογιάννη διευκρίνισε πως ορίζεται ρητά ότι κατισχύουν τα ειδικά νομικά καθεστώτα προστασίας και επιβάλλεται ειδική αξιολόγηση συνεπειών.

Επίσης, ενημέρωσε ότι για την ανάταξη υποβαθμισμένων περιοχών προβλέπεται η λειτουργική ενοποίηση τουριστικών καταλυμάτων, ώστε να συνενωθούν οι διάσπαρτες μικρές και μεσαίες μονάδες που σήμερα φυτοζωούν.

Παράλληλα, η υπουργός Τουρισμού προανήγγειλε την υλοποίηση τριών πιλοτικών προγραμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές στη Ρόδο, την Κρήτη και την Κέρκυρα, για απόσυρση εγκαταλειμμένων μονάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ