Κατάρρευση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

XRHMATA TRAPEZA 1Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει η αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο Γιάννης Βρούτσης.

Οι εργαζόμενοι μισθωτοί ανέρχονται στο 1. 370 000, όσοι δηλαδή είναι και οι άνεργοι αυτή τη στιγμή. Αλλά και από πλευράς μισθών η κατάσταση είναι εξίσου σκληρή καθώς δυο στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παίρνουν μισθό λιγότερα απο 500 ευρώ ενώ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες απλήρωτοι επι μήνες.

 

Ειδικότερα, ένας στους 3 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας δουλεύουν με μισθό μικρότερο από 600 ευρώ μικτά το μήνα.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του συστήματος Εργάνη του υπουργείου Εργασίας που για πρώτη φορά κατέγραψε με αναλυτικά δεδομένα την αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά έχουμε 1.371.450 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όταν την ίδια στιγμή η στατιστική καταγράφει 1.365.406 ανέργους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 20,24% εργαζεται με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα και μορφες ελαστικής απασχόλησης, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 7,69% εργάζεται με μικτό μισθό από 500 ευρώ έως 600 ευρώ.

Δηλαδή από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι συνολικά 384.000 εργαζόμενοι δουλεύουν με λιγότερα από 600 ευρώ.

“Έχουμε πλέον μια πλήρη και αναλυτική εικόνα, μια ‘ακτινογραφία’ της μισθωτής αγοράς εργασίας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε συνδυασμό και με την αντίστοιχη καταγραφή των ροών εισόδου και εξόδου (προσλήψεις και αποχωρήσεις) είναι εφικτή η συνεχής και διαρκής παρακολούθηση της μισθωτής απασχόλησης από μήνα σε μήνα, από ημέρα σε ημέρα, ακόμη και από ώρα σε ώρα”, είπε ο κ. Βρούτσης.

Από τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας προκύπτει επίσης ότι μόνο ο ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με μικτό μισθό που κυμαίνεται από 1000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ.

Το 90% των επιχειρήσεων στη χώρα μας απασχολεί έως 10 εργαζόμενους ενώ υπάρχουν 196.695 μικρές επιχειρήσεις στις οποίες εκτός από τον ιδιοκτήτη τους απασχολείται μόνο ένας εργαζόμενος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ