Καμία ελπίδα για τον οδικό άξονα Ιωαννίνων Κακαβιάς.. Τεράστιες πολιτικές ευθύνες

ioann ka statakis

ioann ka statakis

Η απάντηση που είχε δοθεί πριν από ένα περίπου μήνα από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων κι έβαζε ταφόπλακα στο έργο του οδικού άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς, έρχεται πλέον να επιβεβαιωθεί και από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας κι Ανάπτυξης.

Η απόφαση της Κυβέρνησης να μην εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο νέο ΕΣΠΑ, παρότι παρουσιάζει πλήρη ωριμότητα, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο.

Μετά την αρχική απάντηση και τις αντιδράσεις αυτές, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας είχε επανέλθει καταθέτοντας αναφορά στον πλέον αρμόδιο Υπουργό. Τον Υπουργό Οικονομίας κι Ανάπτυξης.

Ο κ. Γιώργος Σταθάκης, περιορίστηκε στη διαβίβαση ενός υπηρεσιακού εγγράφου, αποφεύγοντας να πάρει και πολιτική θέση, καθώς όπως προκύπτει, η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, είναι καθαρά υπόθεση πολιτικής βούλησης.

Στο έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, αναφέρεται ότι το έργο του οδικού άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς δεν περιλαμβάνεται στο τρέχον εγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”.

Σημειώνεται ότι “δεδομένου ότι εμπίπτει στους στρατηγικούς στόχους θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε επόμενη αναθεώρηση ως οδικό έργο του βασικού διευρωπαικού δικτύου μεταφορών της χώρας. Βασικές προυποθέσεις για τη συμπερίληψή του στο πρόγραμμα, είναι αφενός η αύξηση των διαθέσιμων πόρων του εν λόγω άξονα προτεραιότητας και αφετέρου να αποτελεί επιλογή του αρμόδιου φορέα πολιτικής, ήτοι του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων”.

Είναι σαφές λοιπόν ότι το έργο δεν έχει προταθεί για χρηματοδότηση, άγνωστο για ποιούς λόγους, ενώ όσοι γνωρίζουν τη λειτουργία των κοινοτικών προγραμμάτων, σημειώνουν ότι η ένταξή του σε πιθανή αναθεώρηση είναι αδύνατη, λόγω του προυπολογισμού που έχει.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της; Ν.Δ. Κώστας Τασούλας μετά την νέα απάντηση που έλαβε από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ.Σταθάκη για την τύχη του έργου του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Μετά την άρνηση των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων να υιοθετήσουν το απαραίτητο έργο του οδικού άξονα ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΚΑΚΑΒΙΑ, επανυπέβαλα με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, νεότερο αίτημα του Δήμου Ζίτσας για ανασχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος και συμπερίληψη του έργου στο σχετικό κατάλογο μεγάλων έργων.

Η απάντηση που διεβίβασε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σταθάκης επιβεβαιώνει πλήρως την αποκλειστική Κυβερνητική ευθύνη για το εν λόγω έργο.

Η Προϊσταμένη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης μας βεβαιώνει ότι το έργο αυτό, που σημειωτέον είναι πλέον ώριμο λόγω ύπαρξης ολοκληρωμένης μελέτης, μπορεί να ενταχθεί στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο, εφόσον το επιλέξει προς τούτο το Υπουργείο Υποδομών.

Η υπηρεσιακή διαβεβαίωση ότι το έργο εμπίπτει στους στρατηγικούς στόχους του προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», θέτει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προ των ευθυνών της για ένα έργο τεράστιας τοπικής και εθνικής σημασίας.

Προς τούτο θα συνεχίσω να πιέζω την Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί αποδεικνύεται πλέον με τον πιο φανερό τρόπο ότι ο μόνος που εμποδίζει την πρόοδο αυτού του σημαντικού έργου μέχρι τώρα είναι η σημερινή Κυβέρνηση».

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ