Κακοκαιρία και υγρασία δυσκόλεψαν τον τρύγο

TRYGOS11 14

TRYGOS11 14To 2014 ήταν μια χρονιά με δύσκολες καιρικές συνθήκες και έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία σημειώθηκαν σε όλη σχεδόν τη χώρα ασκώντας έτσι σημαντική επίδραση στην παραγωγή των σταφυλιών και κατ’ επέκταση των κρασιών.

Ο τρύγος για τις λευκές ποικιλίες εξελίχθηκε με ελαφριά οψιμότητα και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν παρατεταμένοι θερινοί καύσωνες, σε συνδυασμό με δροσερές νυχτερινές θερμοκρασίες, εξασφάλισε μία ομαλή και φυσιολογική ωρίμανση.

Όσον αφορά τις ερυθρές ποικιλίες υπήρξαν μεγάλες διαφορές τόσο στην ωρίμανση όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών ανάλογα με την περιοχή.
Πιο αναλυτικά:

• ΜΕΤΣΟΒΟ

Το 2014 ο χειμώνας ήταν ήπιος για τα δεδομένα της περιοχής, οι χιονοπτώσεις περιορισμένες ενώ δεν υπήρξαν και παρατεταμένοι παγετοί. Τον Μάιο και τον Ιούνιο επικράτησαν αρκετές βροχοπτώσεις και σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες επηρέασαν την καρπόδεση του αμπελιού.

Το σκηνικό του καιρού άλλαξε από τον Ιούλιο έως και τα μέσα Αυγούστου με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς ιδιαίτερες βροχοπτώσεις. Από τα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβρη υπήρξαν περιοδικές βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες που οψίμισαν την ωρίμανση χωρίς όμως να δημιουργήσουν ποιοτικά προβλήματα (βοτρύτης κλπ).

Ο τρύγος από τα αμπέλια της περιοχής ξεκίνησε με την Ντεμπίνα στις 25/9 και του Traminer έγινε στις 1/10 και 2/10 είκοσι ημέρες πιο όψιμα σε σχέση με το 2013, το οποίο ήταν πολύ πρώιμο ως χρονιά. Τα σταφύλια ήταν σε άριστη υγιεινή κατάσταση με Δυναμικούς Αλκοολικούς Τίτλους κοντά στο 13% vol και υψηλές οξύτητες (7.5 gr/lt). Στις 2/10 έγινε και ο τρύγος του Βλάχικου δίνοντας άριστη πρώτη ύλη και πολύ καλή φαινολική ωριμότητα.

Στην συνέχεια ο κρύος αλλά με ήλιο καιρός που ακολούθησε βοήθησε την ωρίμανση των ερυθρών ποικιλιών χωρίς να υπάρχουν ποιοτικά προβλήματα και έτσι τα Merlot και Pinot Noir τρυγήθηκαν στις 13/10 και τα Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc από τις 17 έως και 18/10.
Το 2014 υπάρχει μία μείωση της παραγωγής της τάξης του 50% . H μείωση οφείλεται κυρίως στις βροχές κατά την περίοδο της άνθησης, που οδήγησαν σε μη ικανοποιητική καρπόδεση. Κάποια επιπλέον μείωση σε κάποιους αμπελώνες (κυρίως στην Ντεμπίνα και το Βλάχικο) σημειώθηκε και από χαλαζόπτωση τον Αύγουστο ενώ ιδιαίτερα προβλήματα από ωίδιο και περονόσπορο δεν υπήρξαν.

Φαίνεται ότι το 2014 θα είναι μία χρονιά έκπληξη παρόλη την απαισιοδοξία που επικρατούσε πριν τον τρύγο. Η μειωμένη παραγωγή και οι επεμβάσεις πριν τον τρύγο σε όσα αμπέλια είχαν κάποιο πρόβλημα, βοήθησαν στην παραλαβή άριστης πρώτης ύλης και τα πρώτα δείγματα των οίνων δείχνουν μεγάλο ποιοτικό δυναμικό.

• ΖΙΤΣΑ

Στη Ζίτσα ο τρύγος του 2014 ήταν πιο όψιμος από τις άλλες χρονιές κατά περίπου 10 ημέρες.
Η άνοιξη είχε πολλές βροχοπτώσεις και μικρή ηλιοφάνεια. Το καλοκαίρι συνέχισε με αρκετές βροχοπτώσεις και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες

Η ωρίμανση δεν ήταν ικανοποιητική καθότι οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Η συνολική μείωση της παραγωγής κυμάνθηκε περίπου στο 30 %.

Σε γενικές γραμμές η παραγωγή ήταν χαμηλότερη σε σάκχαρα και υψηλότερες οξύτητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ