Και πάλι στο σχεδιασμό τα κέντρα υποδοχής μεταναστών

KENTRO METANASTATON13

KENTRO METANASTATON13Να θέσει το θέμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητήσει, μεταξύ άλλων, αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε η κυβέρνηση σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αποφασίστηκε επίσης ότι στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα «όλα τα απαραίτητα έγγραφα».

Η κυβέρνηση ανασκεύασε άμεσα μία αρχική ανακοίνωση ότι «θα δίνονται άμεσα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία θα μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους» μόλις έγινε αντιληπτό το πρόβλημα που θα μπορούσε να ανακύψει από μία τέτοια διατύπωση.

Ως στόχος πάντως της ελληνικής κυβέρνησης περιγράφεται η ανάδειξη του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος σε μείζον θέμα στις προσεχείς Συνόδους Κορυφής και αρμοδίων υπουργών της ΕΕ.

«Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» αναφέρει ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.

Από τις πρώτες καταγραφές, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους.

Έτσι αποφασίστηκαν τα εξής:

Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Σημειώνεται ότι σε πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησης, που διορθώθηκε στη συνέχεια, αναφέρονταν τα εξής: «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους».

Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Ν.Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ.Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου Τασία.

Επίσης συμμετείχαν ο ναύαρχος του Λιμενικού Αθ.Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ο υπαρχηγός Β’ Λιμενικού Ν.Πατρινός Νικόλαος και ο ειδικός σύμβουλος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, Αρ.Καλογερόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ