Και αλβανικό χασίς και φυτείες κάνναβης στην Ήπειρο… Διπλό το μέτωπο της αστυνομίας

agia mar xasis

agia mar xasis

Διπλό είναι το μέτωπο της αστυνομίας τους τελευταίους μήνες, στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Αφ΄ενός οι δρόμοι από την Αλβανία, οι οποίοι μετά από μία ανάπαυλα «άνοιξαν» και πάλι κι αφ’ ετέρου οι φυτείες που εντοπίζονται κυρίως σε απομακρυσμένες, ορεινές και δύσβατες περιοχές.

Μετά την μεγάλη επιχείρηση που είχε πραγματοποιήσει η Αλβανία στο Λαζαράτι, είχαν σταματήσει για κάποιο διάστημα οι μεταφορές ναρκωτικών από την γείτονα.

Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και τη θέση που είχε το Λαζαράτι πήραν άλλες περιοχές, όπως το Τεπελένι, η Κλεισούρα, η Αυλώνα. Σύμφωνα μάλιστα με πολιτικούς κύκλους της Αλβανίας, οι εκτάσεις που καλλιεργούνται φέτος είναι πολλαπλάσιες από κείνες στο Λαζαράτι.

Μάλιστα καταγγέλλεται συχνά ότι η καλλιέργεια γίνεται όχι με την ανοχή αλλά με την πλήρη κάλυψη των αρχών. Οι βολές δε φτάνουν ακόμη και στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Ράμα.

Τους τελευταίους μήνες λοιπόν ανοίγουν και πάλι οι δρόμοι προς την Ελλάδα και γίνονται όλο και περισσότερες οι ποσότητες που κατάσχονται από τις αστυνομικές αρχές, ειδικά στο Νομό Ιωαννίνων.

Συνάμα όμως η τοπική αστυνομία και η Δίωξη Ναρκωτικών είναι πλέον αντιμέτωποι με παράνομες δραστηριότητες που αφορούν φυτείες χασίς που εντοπίζονται σε απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές της Ηπείρου.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στη διάρκεια του Ιουλίου εντοπίστηκαν και εκριζώθηκαν 4.260 δενδρύλλια κάνναβης.

Οι τρεις μεγαλύτερες φυτείες εντοπίστηκαν στην Αγία Μαρίνα Πωγωνίου και στο Δελβινάκι και κατά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας συνελήφθησαν τέσσερις Αλβανοί που είχαν εμπλοκή στην καλλιέργεια.

Οι φυτείες λοιπόν αποτελούν το νέο πονοκέφαλο για τις διωκτικές αρχές. Έτσι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός συνεχώς αλλάζει και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Και μέχρι τώρα αποδεικνύεται αποτελεσματικός. Όπως τονίζουν βέβαια έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ο πόλεμος αυτός ποτέ δεν σταματά. Είναι καθημερινός και διαρκείας.

Τα οργανωμένα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται είτε στη διακίνηση ναρκωτικών από την Αλβανία είτε στην καλλιέργεια φυτειών, κυρίως σε περιοχές κοντά στα σύνορα, ανακαλύπτουν νέες μεθόδους για να περνούν απαρατήρητοι.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επιλογή των χώρων για τις φυτείες. Είναι σε δύσβατες περιοχές, κοντά στα σύνορα, ώστε οι Αλβανοί που είτε δρουν από μόνοι τους είτε σε συνεργασία με Έλληνες να έχουν την δυνατότητα της άμεσης διαφυγής στη χώρα τους.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ