Κίνδυνος στα Τζουμέρκα από τα άρρωστα πλατάνια

PLATANOYSA

PLATANOYSAΗ νόσος των πλατάνων έχει χτυπήσει και τα Τζουμέρκα. Μάλιστα ο Δήμος αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση και προτίθεται να ενημερώσει ακόμη και τον Εισαγγελέα καθώς πολλά δέντρα είναι άκρως επικίνδυνα για τραυματισμούς πολιτών.

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων με μία σειρά εγγράφων προς όλες τις αρμόδιες αρχές αναφέρεται εκτενώς στο πρόβλημα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία του Δήμου λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων να προχωρήσει στην καταστροφή των δέντρων που έχουν ασθενήσει.

Είναι προφανές, ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Πολιτεία, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ποιος θα κατηγορηθεί στο εγγύς μέλλον για την επερχόμενη σοβαρή οικολογική καταστροφή αλλά επίσης και για τις περιπτώσεις πιθανών τραυματισμών πολιτών από πτώσεις κλάδων των άρρωστων δέντρων. Ένοχος, γι αυτούς, θα είναι ακόμη μια φορά οι Δήμοι, οι οποίοι υποτίθεται ότι ενημερώθηκαν μέσω διαφόρων εγγράφων και ημερίδων και πλέον πρέπει να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές σε έγγραφό του προς τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Δασαρχείο Ιωαννίνων, με παράλληλη κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη Ηπείρου τονίζει:

Σε συνέχεια των ενημερώσεων που είχαμε σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της ασθένειας των πλατάνων προβαίνουμε σε σχετική έρευνα εντοπισμού κρουσμάτων της ασθένειας σε πλατάνια εντός της περιφέρειας του Δήμου μας.

Δυστυχώς οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ ανησυχητικές και ήδη επιβεβαιώνονται από τους σχετικούς ελέγχους, στους οποίους προβαίνει το Δασαρχείο, κατόπιν σχετικών αιτήσεών μας.

Το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται από τη στιγμή που θα εντοπιστούν τα ασθενή δέντρα και μετά.

Διότι ναι μεν οι οδηγίες από το Δασαρχείο περί καταστροφής των δέντρων είναι σαφείς, κανένας όμως δεν αναφέρεται στο οικονομικό κομμάτι της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα: Τα πλατάνια είναι τεράστια δέντρα, πολλά εξ αυτών σε δύσβατες περιοχές, άλλα μέσα σε οικισμούς ώστε η κοπή τους να απαιτεί μεγάλη προσοχή και δύσκολους χειρισμούς, άλλα γειτνιάζουν με δίκτυα ΔΕΗ ή ΟΤΕ κ.ο.κ. Επομένως η κοπή τους, η καύση τους επί τόπου και η απομάκρυνση των προϊόντων της καύσης απαιτεί μια μεγάλη δαπάνη, που με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 3.000 € ανά δέντρο. Αντιλαμβάνεστε ότι ένας Δήμος, όπως ο δικός μας, που έχει ετήσια ΣΑΤΑ 150.000 €, είναι αδύνατον να αναλάβει αυτή τη δαπάνη, που σε πρώτη φάση εκτιμούμε ότι θα πρέπει να ξεπεράσει τις 100.000 €.

Έτσι, λοιπόν και επειδή φοβούμαστε ότι για μια ακόμη φορά οι Δήμοι θα γίνουν ο εύκολος στόχος για καταλογισμό της ευθύνης και αυτής της οικολογικής καταστροφής, εμείς τουλάχιστον από την πλευρά μας δηλώνουμε την πλήρη αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, από την οικονομική του πλευρά και ζητούμε τη συνδρομή σας.

Επίσης, πέραν των ανωτέρω, σε παρόμοιο έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει:

“Τονίζουμε με έμφαση ότι τα ασθενή δένδρα αποτελούν μόνιμη πηγή κινδύνου για την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων, οι οποίοι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή και αυτοί και τα ακίνητά τους από την πτώση κλάδων, φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται πλέον με πολύ μεγάλη συχνότητα. Ιδιαίτερα στις πλατείες, όπου υπάρχουν και παιδικές χαρές, ο κίνδυνος για μικρούς και μεγάλους είναι τεράστιος. Απευθύνουμε, επομένως, το παρόν έγγραφο και προς το Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας επιπροσθέτως την οικονομική συνδρομή του.”

Η μόνη εξέλιξη που υπήρξε ήταν μια εργολαβία εκ μέρους του Δασαρχείου ύψους 8.000 € (!?) για να αντιμετωπιστούν κρούσματα στους Δήμους Βορείων Τζουμέρκων και Ζίτσας. Σε επίσκεψή του εργολάβου και εκπροσώπου του Δασαρχείου στην Πλατανούσα, όπου το πρόβλημα εμφανίζεται έντονο, ζητήθηκε, ούτε πολύ ούτε λίγο, προκειμένου να προχωρήσει στο έργο, να διαθέτει ο Δήμος γερανό, φορτωτή, χειριστή και εργάτες!!!! Είναι προφανές ότι με αυτούς τους τρόπους δεν είναι δυνατόν να λυθεί το πρόβλημα, ενώ πάλι θα κατηγορηθούν οι Δήμοι για έλλειψη συνεργασίας!!!

Κατόπιν αυτών ο Δήμαρχος σε επιστολή του προς το Δασαρχείο αναφέρει:

“Κατόπιν επίσκεψης εκπροσώπων του Δασαρχείου και του εργολάβου στην Τ.Κ. Πλατανούσα για την αντιμετώπιση της κατάστασης των ασθενών ατόμων πλατάνου από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, ζητήθηκε από τους παρόντες Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας να διαθέσει ο Δήμος, κατά τη διαδικασία καταστροφής των πλατάνων, γερανό, φορτωτή, χειριστή και εργάτες.

Έχουμε ήδη τονίσει την πλήρη αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Έχουμε έλλειψη μέσων και προσωπικού από τη μια πλευρά και τεράστια προβλήματα να αντιμετωπίσουμε από την άλλη. Η οικονομική αδυναμία του Δήμου δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί, καθώς είναι σε όλους γνωστό πώς κινούνται οικονομικά οι μικροί περιφερειακοί Δήμοι. Κατά συνέπεια και όσον αφορά στο παραπάνω αίτημα, για να μην κατηγορηθούμε για έλλειψη πνεύματος συνεργασίας αλλά κυρίως διότι το πρόβλημα στην πλατεία της Πλατανούσας είναι τεράστιο, ο Δήμος μας θα μπορέσει να διαθέσει για μία ημέρα ένα μηχάνημα (JCB) με τον χειριστή του.

Παράλληλα, επειδή σε επαφές με το Δασαρχείο, μας τονίζεται συνεχώς ότι τα άρρωστα δέντρα είναι επικίνδυνα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμών πολιτών από πτώση κλάδων, επισημαίνουμε ότι ο Δήμος μας, όπως ήδη μέχρι τώρα έχει τονίσει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, ζητάει τη συνδρομή σας και προτίθεται να ενημερώσει σχετικά και τον αρμόδιο Εισαγγελέα.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ