Κάλπες για τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων

AGROTES1Στην τελική ευθεία, εν αναμονή της έγκρισης του καταστατικού του, βρίσκεται η Ίδρυση του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων-Ένωση Αγροτών του «διαδόχου» της σημερινής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών με βάση τον νόμο 2810/2011, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει ως 4015/2011.

Αυτές τις ημέρες αναμένεται η απόφαση από το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, για την ίδρυση του νέου φορέα των αγροτών. Σύμφωνα με όσα ισχύουν από τον νέο νόμο, μετά την επικείμενη έγκριση του καταστατικού υπάρχει προθεσμία 45 ημερών για να στηθούν κάλπες και να αποκτήσει την πρώτη διοίκηση ο νέος Συνεταιρισμός.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων και προσωρινός του Ενιαίου Συνεταιρισμού, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης προσδιορίζει για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου την εκλογική διαδικασία, προκειμένου να τηρηθεί και η προθεσμία και να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα οι αγρότες-μέλη του νέου φορέα για να εκλέξουν την διοίκηση.

Στις κάλπες μπορούν να προσέλθουν όλα τα μέλη του Ενιαίου Συνεταιρισμού και εκτός του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου (με τετραετή θητεία) θα αναδείξουν και τις διαχειριστικές επιτροπές για κάθε ομάδα προϊόντος που θα λειτουργεί εντός του Συνεταιρισμού.

Αυτή είναι άλλωστε και η καινοτομία, παρόλο που ο νόμος δεν το επιβάλλει, επιλέχθηκε να συσταθούν ομάδες προϊόντος για να υποστηρίζονται και προωθούνται καλύτερα τα ζητήματα των παραγωγών, π.χ των κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, χοιροτρόφων, των αμπελοκαλλιεργητών, πατατοπαραγωγών και άλλων. Μέλη στον Ενιαίο Συνεταιρισμό μπορούν να εγγραφούν και μετά την έγκριση του καταστατικού, ώστε να συνταχθεί το μητρώο μελών.

Πάντως, η λειτουργία ομάδων προϊόντος παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στον Ενιαίο Συνεταιρισμό αφού μπορεί να εκπροσωπήσει παραγωγούς που χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη, ιδίως δεν τους κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν πάντα και ιδίως σήμερα σοβαρό πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ