Κάθε χρόνο και λιγότερο το πρόβειο γάλα

PROBATA 18

PROBATA 18Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, κρούει μέσω του ΑγροΤύπου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει στοιχεία που έχει ο ΣΕΚ από τον ΕΛΟΓΑΚ κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση (τρίτη συνεχόμενη χρονιά) της παραγωγής. Το 2011 και το 2012 η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος, σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, έφτασε περίπου τους 93.000 τόνους ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2013 η μείωση τρέχει με ποσοστό 3 με 4%.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι εξαγωγές της φέτας. Αυτό – σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΚ – είναι πολύ ανησυχητικό αφού σημαίνει πρακτικά ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην εύρεση πρώτης ύλης για την παραγωγή φέτας. «Άρα δεν θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε την ζήτηση για φέτα στις αγορές του εξωτερικού», συμπληρώνει ο κ. Πεβερέτος.

Η μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος οφείλεται σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους σε πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, τον υποσιτισμό των ζώων αλλά και την εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας από παραγωγούς που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ