«Ιωαννιτών Μεταβάσεις», με μοναδικά εκθέματα

IOAN METABASIS

IOAN METABASISΜοναδικά εκθέματα παρουσιάζονται στην έκθεση «Ιωαννιτών Μεταβάσεις», που οργανώνει ο Δήμος για τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2015»

Μια πολύ ξεχωριστή περιοδική έκθεση στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, οργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Με σημείο αναφοράς το πολυσήμαντο Κάστρο των Ιωαννίνων, σε τρεις διαφορετικούς χώρους στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, από 18 Φεβρουαρίου μέχρι 31 Μαρτίου 2015, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν εκθέματα, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, όπως είναι «το καραβάκι» και το «ζάρφι», που φυλάσσονται από το Δήμο Ιωαννιτών σε θυρίδα.

Με αφορμή τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης, συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα, η Δημοτική Σύμβουλος-υπεύθυνη της διοργάνωσης, Ελένη Βασιλείου και ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κων/νος Σουέρεφ.

Στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων, εκτίθενται «Τα Φυλαχτά της Μνήμης, Κειμήλια από την εποχή της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων», από τις Συλλογές του Δήμου και πολιτών και ξεδιπλώνουν πτυχές της συλλογικής μνήμης αναφορικά με τους Βαλκανικούς Πολέμους και την ιστορική ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 1913.

Όπως ανέφερε η κ. Βασιλείου «Για πρώτη φορά εκτίθεται το σπαθί του Εσάτ Πασά που σηματοδοτεί το τέλος της Οθωμανικής Κυριαρχίας και την παράδοση της πόλης μας από το Σουλτάνο στον αρχιστράτηγο και διάδοχο Κωνσταντίνο στις 8 το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου.

Εκτίθενται επίσης σπάνια λάφυρα, στρατιωτικά ενθυμήματα και αυθεντικά προσωπικά είδη, όπως το ξιφίδιο του Απόστολου Αρσάκη, που αποκτήθηκε πρόσφατα από το συλλέκτη Φώτη Ραπακούση.

Επίσης ξεχωρίζουν οι λιθογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Σωτήρη Χριστίδη με θέμα τους Βαλκανικούς πολέμους και κύριο άξονα την πόλη των Ιωαννίνων».

Στο Βυζαντινό Μουσείο θα έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά όσοι επισκεφτούν την έκθεση, και να δουν από κοντά τα «Τα πολύτιμα των Συλλογών» του Δήμου Ιωαννιτών που φυλάσσονται όλα αυτά τα χρόνια σε ειδικά διαμορφωμένη θυρίδα: «Το καραβάκι» μικρογραφία της τούρκικης ναυαρχίδας Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα κατασκευασμένο από χρυσό και διαμάντια και το «ζάρφι» διακοσμημένο με διαμάντια και ρουμπίνια.

«Τα δύο αυτά πολύτιμα αντικείμενα είναι δωρεά της Ελένης Ζωγράφου στο Δήμο και είναι η πρώτη φορά που το κοινό έχει την ευκαιρία να τα επισκεφτεί στο Βυζαντινό Μουσείο και να τα θαυμάσει από κοντά», είπε η κ. Βασιλείου.

Στο Φετιχιέ Τζαμί, προτείνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ως σημείο παράλληλης αναφοράς, επιλογή από τα άγνωστα «Οθωμανικά τεκμήρια της Συλλογής Χρήστου Νικολάου» που συμπληρώνουν την εικόνα των «Μεταβάσεων», με αντικείμενα από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία για τέσσερις αιώνες κυριαρχούσε στα Βαλκάνια, την Ήπειρο και τα Ιωάννινα. Οι υλικές μαρτυρίες φανερώνουν ομοιότητες και διαφορές, στον τότε κοινωνικό ιστό. Η έκθεση υπενθυμίζει την κατάρρευση των Οθωμανών και τη νέα εποχή των Ευρωπαϊκών κρατών, που ανέτειλε και για τα Ιωάννινα.

Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, η κ. Βασιλείου ευχαρίστησε τους συλλέκτες που μας διέθεσαν τα πολύτιμα ιστορικά αντικείμενα μνήμης και γνώσης, Βέργο Ευάγγελο, Γεωργόπουλο Κώστα, Κομήνη Νικηφόρο, Πάγκαλο Θεόδωρο, Ραπακούση Φώτη και Τσιλίκη Παναγιώτη

Ευχαρίστησε επίσης θερμά το κύριο Σουέρεφ «για τη πολύτιμη συνεργασία μας, καθώς και όλους και όλες που εργάστηκαν με θέρμη για την πραγματοποίηση της περιοδικής αυτής έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι τέλος Μαρτίου».

Ο κ. Κων/νος Σουέρεφ αναφερόμενων στις «ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ», τόνισε πως μέσα από τη διασπορά των εκθέσεων αναζητούμε την υποστήριξη μιας θεωρείας που τίθεται μέσα από ένα ερώτημα: ιστορία και μνήμη πόσο κοντά είναι.

Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ», θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη και ώρα 19.30 στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ.

Θα μιλήσει ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γιώργος Σμύρης με θέμα «Οι λιθογραφίες του Σωτήρη Χριστίδη και η απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων» και στη συνέχεια στο Φετιχιέ Τζαμί η Μαρία Μαχαίρα θα μας αφηγηθεί «Το θρύλο της Κυρά-Φροσύνης» με τη συνοδεία της μουσικής του Αντώνη Καρασταμάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ