Ιμιτασιόν… μέλι από Κίνα «χτυπά» το ευρωπαϊκό

MELIΣοβαρό πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού μελιού, με άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των παραγωγών και της χώρας μας δημιουργούν οι αθρόες εισαγωγές… ιμιτασιόν ποσοτήτων μελιού από την Κίνα. Για το μείζον αυτό θέμα παρενέβησαν και οι COPA-COGECA.

Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο και αναμένεται να ενταθεί και τα επόμενα χρόνια αν σκεφθεί κανείς την οικονομική κρίση, τη διολίσθηση των εισοδημάτων των ευρωπαίων καταναλωτών, σε συνδυασμό με τις προκλητικά εξευτελιστικές τιμές που εισάγεται το κινέζικο μέλι στην Ευρώπη.

Αρκεί να αναφέρουμε μόνο ότι η μέση τιμή εισαγωγής μελιού στην Ε.Ε. για το 2012 ήταν μόλις 2,09 €/κιλό, με τη χαμηλότερη μέση τιμή (1,44 € /κιλό) να σημειώνεται φυσικά στις εισαγωγές από Κίνα και η υψηλότερη στις εισαγωγές από τη Νέα Ζηλανδία ( 8,89 €/κιλό).

Την ίδια ώρα αν και η παγκόσμια παραγωγή μελιού εμφανίζει αυξητική τάση, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις εξαγωγές μελιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα μικρές, αποτελώντας για το 2011, μόλις, το 7% των εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με βάση τα στοιχεία του, η παγκόσμια παραγωγή μελιού, παρουσιάζει αυξητική τάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, το 2011 αγγίζει τους 1.636 χιλ. τόνους, αυξημένη κατά 5% περίπου από το 2010.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ