ΙΓΜΕ: Σύνηθες φαινόμενο, καμιά ανησυχία από τον κρατήρα

katizisi mpizani

katizisi mpizani

Στο μικροσκόπιο του ΙΓΜΕ έχει μπει η καθίζηση που σημειώθηκε σε έκταση που βρίσκεται παραπλεύρως της εθνικής οδού Ιωαννίνων Άρτας, κοντά στο 10ο χιλιόμετρο. Κλιμάκιο γεωλόγων έκανε αυτοψία στην περιοχή και το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, αλλά για φαινόμενο σύνηθες, ειδικά στο συγκεκριμένο τμήμα του λεκανοπεδίου.

Η περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Ευάγγελος Νικολάου, Διευθυντής του ΙΓΜΕ Ηπείρου, αποτελείται από πετρώματα διαλυτά στο νερό, κυρίως ασβεστόλιθο και γύψο, με αποτέλεσμα, από την διαλυτότητα να δημιουργούνται υπόγεια σπήλαια. Στο συγκεκριμένο σημείο, υπήρξε κατάρρευση, η οποία πιθανότατα επισπεύστηκε από την σεισμική δραστηριότητα των ημερών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο «κρατήρας» βάθους έξι έως επτά μέτρων περίπου.

«Τέτοια βυθίσματα είναι συνηθισμένα στην περιοχή και συνέβαιναν πάντα», τόνισε ο κ. Νικολάου και ανέφερε ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τις «λούτσες» που υπάρχουν κι είναι το αποτέλεσμα παρόμοιων καθιζήσεων.

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που θέλουν να διευκρινίσουν οι γεωλόγοι είναι η ύπαρξη νερού. Από το βάθος του κρατήρα που άνοιξε ακούγεται ροή ύδατος, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για νερό που προέρχεται από σπασμένο αγωγό ή για υπόγεια πηγή.

Ο κ. Νικολάου δεν απέκλεισε μικρή, περιμετρική, εξάπλωση του φαινομένου η οποία δεν θα είναι ανησυχητική.

Για σύνηθες φαινόμενο μίλησε και ο γεωλόγος Παναγιώτης Πάσχος, το οποίο δεν εμπνέει ανησυχία. «Είναι φαινόμενο συνηθισμένο. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη ώστε να προτείνουμε μέτρα στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και του Δήμου. Ως γεγονός δεν εμπνέει καμιά ανησυχία», τόνισε.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ