Θύματα απατεώνων οι ηλικιωμένοι της Ηπείρου… Τα ανύπαρκτα τροχαία, η τελευταία κομπίνα που στήθηκε

GRIOYLA 10 14

GRIOYLA 10 14Διάφορους τρόπους για να εξαπατούν ηλικιωμένους και να αποσπούν χρηματικά ποσά, έχουν εφεύρει επιτήδειοι, οι οποίοι δρουν στην περιοχή της Ηπείρου.

Το έδαφος γι’ αυτούς είναι πιο πρόσφορο κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς ο κόσμος λιγοστεύει, ειδικά στα χωριά και μπορούν πιο εύκολα να προσεγγίσουν ηλικιωμένους.

Μέχρι τώρα δρούσαν ως λογιστές, ως εφοριακοί, ως δημόσιοι λειτουργοί…

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγγελίες που έχουν γίνει για απόπειρα εξαπάτησης στην Ήπειρο, τώρα οι επιτήδειοι επικοινωνούν με άτομα, κυρίως τρίτης ηλικίας και προσπαθούν να τους αποσπάσουν χρήματα, με το πρόσχημα ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, κρατείται σε Αστυνομικές Υπηρεσίες και χρειάζεται μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Κάτι τέτοιο ποτέ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφενός όμως έχει ως αποτέλεσμα την αναστάτωση των ηλικιωμένων κι αφετέρου μπορεί να χάσουν τις οικονομίες τους.

Με αφορμή τα περιστατικά απόπειρας εξαπάτησης που έχουν αναφερθεί, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συνιστά:
• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Σε ανάλογες περιπτώσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με το “100” ή με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

 

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ