Θεσμικές παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειών

ypoyrgoi

ypoyrgoi

Τη βούλησή του να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες τομές προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στον ρόλο της αλλά και να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς και από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» , εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία Μόνιμης Επιτροπής στο υπουργείο με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ, με σκοπό σε σύντομο χρονικό διάστημα να επεξεργαστεί τις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις.

Επίσης ανακοίνωσε ότι ήδη έχει δώσει οδηγίες στις υπηρεσίες του υπουργείου για την επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων που εκκρεμούν και αφορούν θέματα που άπτονται της λειτουργίας των Περιφερειών.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του, να αρκεστεί σε μια απλή «διαχείριση» και ζήτησε στενή συνεργασία υπουργείου-Περιφερειών.

Ο υφυπουργός κ. Μπαλάφας, στη σύντομη παρέμβασή του ανάφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου θα αναζητήσει τρόπους στήριξης των Περιφερειών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και το οποίο αφορούσε μια σειρά θεμάτων της Αυτοδιοίκησης, αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων δεν ψηφίστηκε, θα επανακατατεθεί.

Επίσης, ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι θα ετοιμαστεί και δεύτερο νομοσχέδιο προκειμένου να ρυθμιστούν μια σειρά θεσμικά θέματα τα οποία είναι κρίσιμα για την ομαλή λειτουργία των Περιφερειών.

«Πρόθεσή μας είναι να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Ζήτησε την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταφορά προσωπικού και αρμοδιοτήτων (πλην εκείνων που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει ) στις Περιφέρειες.

Επίσης, ζήτησε να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, επαναφορά των επενδυτικών ΚΑΠ, διαφορετικά προειδοποίησε ότι δεν θα μπορούν να γίνουν φέτος αποχιονισμοί κ.ά, την άμεση καταβολή κονδυλίων για ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των πολλών ελεγκτικών μηχανισμών στους οποίους οι Περιφέρειες υπόκεινται και οι αποφάσεις των οποίων αρκετές φορές είναι για το ίδιο θέμα διαφορετικές μεταξύ τους.

Ακόμη, κατήγγειλε το «αθηνοκεντρικό» κράτος, λέγοντας ότι αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας και στο κτύπημα της γραφειοκρατίας κ.ά.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ