Θαλάσσιες χελώνες υπό παρακολούθηση…

XELONA KARETAΕνδιαφέροντα στοιχεία για τις θαλάσσιες χελώνες που ζουν στον Αμβρακικό Κόλπο και στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου προέκυψαν από την διακρατική εργασία πεδίου του διακρατικού προγράμματος proact.

Στην εργασία συμμετείχαν οι Φορείς Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Συνολικά πιάστηκαν 144 χελώνες στην θάλασσα(125 στον Αμβρακικό και 19 στο Μεσολόγγι) οι οποίες μετρήθηκαν και μαρκαρίστηκαν με μεταλλικά σήματα αναγνώρισης στα μπροστινά πτερύγια.

 

Σε 14 χελώνες (7 στον Αμβρακικό και 7 στο Μεσολόγγι) τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί , οι οποίοι συνεχίζουν να εκπέμπουν.

Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε μία χελώνα βρίσκεται στην δυτική μεσόγειο (Βαλεαρίδες Νήσοι) και άλλες στην Αδριατική και τη Δυτική Μεσόγειο. Επίσης καταγράφηκαν 11 τραυματισμένες χελώνες (5 Αμβρακικός, 6 Μεσολόγγι) από διάφορες αιτίες οι οποίες απεστάλησαν για θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα.

Παράλληλα με την καταγραφή, διεξήχθη έρευνα μέσω συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων με την συνεργασία αλιέων. Όπως τονίζει ο Διευθυντής του Συλλόγου Αρχέλων Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ –ευχαριστώντας όλους όσοι συμμετείχαν στην εργασία πεδίου-τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν με περισσότερες λεπτομέρειες στο πλαίσιο κάποιας ημερίδας ή συνεδρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ