Η ώρα της αλήθειας για τον Υπουργό και την Αρχιτεκτονική

STEΠράσινο φως πήραν τα πρώτα τέσσερα από τα 36 Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του Υπουργείου Παιδείας καθώς κρίθηκαν νόμιμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Από τα 36 συνολικά διατάγματα τα 23 αφορούν ΑΕΙ και τα 13 ΤΕΙ, ενώ σύμφωνα με την αναδιάταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη καταργούνται τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής, γεγονός που βάζει την ταφόπλακα στις ελπίδες για την ίδρυση Πολυτεχνείου.

Ο Υπουργός Παιδείας μέσω βουλευτών του Νομού και του Περιφερειάρχη και υπό το βάρος των σοβαρών αντιδράσεων, διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, παρά θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Η ώρα της αλήθειας λοιπόν πλησιάζει και οι υποσχέσεις του κ. Αρβανιτόπουλου θα κριθούν στην πράξη…

 

Τα τέσσερα διατάγματα, τα οποία επεξεργάστηκε το Ε΄Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Όλγα Παπαδοπούλου), αφορούν: 1) Την ίδρυση Σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 2) την ίδρυση-συγκρότηση Σχολών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 3) την ίδρυση-συγκρότηση Σχολών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και 4) την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας μετά τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία των τεσσάρων επίμαχων διαταγμάτων εξέδωσαν αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις (104-107/2013), με τις οποίες αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα διατάγματα είναι νόμιμα και έκαναν ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Πάντως, σε όλα τα σχέδια διατάγματος οι σύμβουλοι Επικρατείας επαναλαμβάνουν, για ακόμη μια φορά, ότι τα σχέδια διαταγμάτων τα οποία αφορούν την οργάνωση της εκπαίδευσης και το περιεχόμενο γενικά των σπουδών πρέπει να αποστέλλονται στο ΣτΕ εγκαίρως, «ώστε αφενός να μην αιφνιδιάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα και αφετέρου να παρέχεται η δυνατότητα λυσιτελούς επεξεργασίας» από το ΣτΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 95).

Τα τέσσερα αυτά διατάγματα, όπως και τα άλλα 32 παρόμοια που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά», αναφέρουν οι δικαστές, στάλθηκαν στο ΣτΕ στις 23 Απριλίου 2013, δηλαδή «λίγο πριν από την έναρξη των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014». Όμως, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, το υπουργείο Παιδείας βεβαιώνει σε σχετικό έγγραφό του προς το δικαστήριο ότι «η σχεδιαζόμενη μερική αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας είχε αποτελέσει αντικείμενο μακροχρόνιας και διεξοδικής διαβουλεύσεως με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς» και «οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται στο παρόν στάδιο είναι περιορισμένες». Κατά συνέπεια, υπογραμμίζεται στις γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ, νομίμως προβλέπεται ότι οι ρυθμίσεις των τεσσάρων διαταγμάτων αφορούν και το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

Δεν παραλείπουν οι σύμβουλοι της Επικρατείας να επισημάνουν ότι η καθυστέρηση υποβολής των σχεδίων διαταγμάτων προς επεξεργασία στο ΣτΕ δυσχεραίνει τον έλεγχο τους και πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ