Η Όαση αποκαλύφθηκε κι επιστρέφει στην πόλη

oasis new2

oasis new2

Στην καθημερινή ζωή της πόλης των Ιωαννίνων μπαίνει και πάλι η Όαση. Μετά από χρόνια εγκατάλειψης, η αποκατάσταση του κτιρίου ολοκληρώθηκε και επίσημα πλέον παραδόθηκε στο Δήμο Ιωαννιτών.

Η παρουσία της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, εκπροσώπων όλων των φορέων που ενεπλάκησαν στη διαδικασία αποκατάστασης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου και κυρίως η παρουσία πλήθους πολιτών στη συμβολική τελετή παραλαβής από το Δήμο Ιωαννιτών, είναι απόδειξη της συναισθηματικής –πάνω απ’ όλα- αξίας που έχει για τους Γιαννιώτες η ΟΑΣΗ.

Η ΟΑΣΗ σύντομα θα στεγάσει τις χρήσεις και τις λειτουργίες για τις οποίες κατασκευάστηκε αρχικά, ως χώρος συνάντησης, αναψυχής, κοινωνικής επαφής.

Η αποκατάσταση της ΟΑΣΗΣ και η σύνδεση της με την κεντρική πλατεία, αποτελεί ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

Στο ιστορικό της ΟΑΣΗΣ και στη συνεργασία που είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ, Γιώργος Παπαδιώτης.

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη του Δήμου και της Δημοτικής Εταιρείας Ακινήτων, το Γενάρη του 2011, θέσαμε ως κύριο στόχο την αποκατάσταση του λεηλατημένου και βανδαλισμένου μνημείου και την επαναλειτουργία του ως χώρου κοινωνικής επαφής, αναψυχής και ενίσχυσης των κοινωνικών δεσμών» ανέφερε.

oasis new1

Είναι σημαντικό πως η αποκατάσταση της ΟΑΣΗΣ είναι προϊόν συνέργειας των υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, καταρχήν για να ξεπεραστούν κρίσιμα θέματα επιλεξιμότητας του έργου, ώστε να μπορέσει τελικά να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Η Γ.Γ. του Υπ. Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στον χαιρετισμό της, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ολοκλήρωση του έργου. Αναφέρθηκε στο δημιουργό της ΟΑΣΗΣ, αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος «υλοποίησε το ενδιαφέρον εγχείρημα του συνδυασμού της μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τις ανάγκες του κάθε τόπου», στα εγκαίνια της ΟΑΣΗΣ το 1973 ως εστιατόριο- καφεζαχαροπλαστείο, στην εκμετάλλευση από το 1995 και μετά από διαδοχικούς ιδιώτες που δεν σεβάστηκαν το χώρο κι εν τέλει στο χαρακτηρισμό του κτιρίου το 2003 ως νεότερο μνημείο που πρέπει να διαφυλαχτεί.

Για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της ΟΑΣΗΣ η κ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη εξήρε «την υποδειγματική συνεργασία» των υπηρεσιών του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού, δύο φορέων «που συμπράττοντας αρμονικά, ακολουθώντας ορθές τεχνικές και πρακτικές αλλά και τις ενδεδειγμένες επιστημονικές κατευθύνσεις, οδήγησαν μέσα από μια παραδειγματική διαδικασία διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα».

oasis new3

Η ομάδα του Δήμου Ιωαννιτών που μελέτησε και είχε την επίβλεψη του έργου κατά την υλοποίηση του ήταν: ο Δ/ντή Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ορέστης Μπρίκος, πολιτικός μηχανικός, οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Ζανέτ Ιωάννου και Σοφία Δρόσου, η Πολιτικός Μηχανικός Σοφία Γαλάνη, ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Γιώργο Οικονόμου, η Μηχανολόγος Μηχανικός Ειρήνη Αραμπατζή και ο Γεωπόνος Κώστας Μπαλαμάτσας.

Εκ μέρους όλων η κ. Ζανέτ Ιωάννου παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα μελετώντας τα δύο τμήματα του έργου: α) την αποκατάσταση του κτιρίου που αποτελεί ένα «αντιπροσωπευτικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα» και η οποία βασίστηκε σε ενδελεχή μελέτη του φακέλου των αρχικών σχεδίων που υπήρχαν από τον ΆρηΚωνσταντινίδη και β) τη διαμόρφωση του χώρου που το περιβάλει και τη διασύνδεση του με την πλατεία όπου σε αυτό η δυσκολία ήταν το ότι αφενός δεν προϋπήρχαν σχέδια από το παρελθόν και αφετέρου μετά την κατασκευή του υπόγειου πάργκινκ η κεντρική πλατεία ανυψώθηκε, αλλάζοντας επίπεδο με αυτό της ΟΑΣΗΣ.

Τέλος ο πολιτικός προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιωαννιτών, Αντιδήμαρχος Υποδομών, Γιάννης Λιόντος, αναφέρθηκε στον προκάτοχο του Αντιδήμαρχο, Βασίλη Μασσαλά και στο μεράκι που έδειξε η υπηρεσία για το συγκεκριμένο έργο, προτρέποντας τους Γιαννιώτες «να το χαρούν, να το προστατέψουν, να το σεβαστούν, όπως του αρμόζει».

Στην τελετή παραλαβής-παρουσίασης της ΟΑΣΗΣ συμμετείχαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο βουλευτής Ιωαννίνων, Γιάννης Στέφος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κων/νος Σιαράβας, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Χρήστος Παπαβρανούσης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ιωαννιτών.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ