Η Φιλική Εταιρεία και οι Ηπειρώτες Φιλικοί

FILIKOI EKDHLOSHΤο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλική Εταιρείας διοργανώνει στα Γιάννενα, στην πατρίδα ενός ιδρυτικού μέλους της Φιλικής Εταιρείας, του Αθανασίου Τσακάλωφ, μια βραδιά με ομιλήτρια την καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Ελένης Κουρμαντζή με θέμα:

Φιλική Εταιρεία και Ηπειρώτες Φιλικοί. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σχετικά με το θέμα της ομιλίας της η κ. Κουρμαντζή αναφέρει: «Σημαντική η προσφορά των Ηπειρωτών στην Ελληνική Επανάσταση, με αφετηρία τη Φιλική Εταιρεία. Ηπειρώτες έμποροι ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρεία στη Μόσχα, το 1814, τη χρηματοδότησαν και την επεξέτειναν. Οι παροικίες των Ηπειρωτών στη δυτική και ανατολική Ευρώπη πρωτοστάτησαν στην αναγέννηση του ελληνικού Γένους μέσω του εμπορίου, της νεοελληνικής Διαφώτισης και των συνωμοτικών εταιριών που οδήγησαν στην Ελληνική Επανάσταση».

Η Ελένη Κουρμαντζή υπήρξε από τα παλαιότερα μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στον Τομέα της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας.

Τα ερευνητικά και επιστημονικά της αντικείμενα εστιάζονται κυρίως στην πορεία της Λογιοσύνης των Ηπειρωτικών Γραμμάτων και ιδιαίτερα στα Χρονικά της Ηπείρου (14ος-19ος αι.), στην Ιστορία της Νεωτερικής Εκπαίδευσης στα Γιάννενα (1645-1820), στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία των Ηπειρωτών της Διασποράς κατά τον 17ο έως και τις αρχές του 19ου αιώνα.

Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται επίσης προσωπικότητες όπως οι Αθ. Ψαλίδας, Ιω. Βηλαράς, Ν. Κονεμένος, Κ. Κρυστάλλης, Χρ. Χρηστοβασίλης, Γ. Χατζή-Πελλερέν, Γιωσέφ Ελιγιά και Δ. Χατζής. Με άξονα τη θεματική των Ελληνικών Γραμμάτων της Διασποράς στη βαλκανική χερσόνησο, έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα πανεπιστήμια Αργυροκάστρου Αλβανίας, Edirne (Αδριανούπολης) Τουρκίας, Veliko Turnovo και Plovdiv (Φιλιππούπολης) Βουλγαρίας.

Επίσης, έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και έχει οργανώσει σειρά ομιλιών με θέματα όπως η Ιστορία και ο Πολιτισμός των Ιωαννίνων, η Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης και τα Ολοκαυτώματα του Νομού κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Πεποίθησή της παραμένει ότι ο Ακαδημαϊκός οφείλει να δέχεται τα μηνύματα των καιρών, να μετέχει της κοινωνικής συνείδησης και να είναι πρότυπο ενεργού πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ