Η τελευταία απόφαση του «κόκκινου» Πάνου…. Απένταξε το Σκευοφυλάκιο των Ιωαννίνων!

PANAGIOTOPOYLOS PAN

PANAGIOTOPOYLOS PANΩς κεραυνός εν αιθρία έπεσε στους τοπικούς φορείς μία από τις τελευταίες αποφάσεις που υπέγραψε ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και κοινοποιήθηκε μετά την απομάκρυνσή του από το Υπουργείο!

Η απόφαση αφορά στην απένταξη του έργου του Σκευοφυλακίου της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων στο Νησί, με προϋπολογισμό 2,2 ευρώ περίπου.

Το έργο είχε ενταχθεί μόλις τον περασμένο Μάρτιο από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα». Κι αυτό έγινε ύστερα από τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων που εμπλέκονταν και την έντονη πίεση που άσκησαν.

 

Τρεις μήνες μετά, το Υπουργείο διαπίστωσε ότι τα κονδύλια για τα ενταγμένα έργα δεν επαρκούν και έτσι ξεκίνησε το κούρεμα…

Ένα από τα έργα- θύματα του γνωστού και ως κόκκινου Πάνου, πρώην Υπουργού Πολιτισμού, ήταν το Σκευοφυλάκιο, μία παρέμβαση που ολοκληρώνει τα έργα στο Νησάκι των Ιωαννίνων.

Μόλις η απόφαση έγινε γνωστή ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος επικοινώνησε με το νέο Υπουργό Κώστα Τασούλα.

Ο κ. Τασούλας αντέδρασε άμεσα και ύστερα και από συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα Λίνα Μενδώνη, έκαναν γνωστό, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην ανάκληση της απόφασης.

Μάλιστα θα κινήσουν τις διαδικασίες για την έναρξη του έργου ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ως «γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθεί.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΙΟΥ

Η Πράξη “Σκευοφυλάκιο Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων” που εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας “03 – Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος” του Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,2 εκατομμύρια.

Τα υποέργα θα εκτελεστούν από την 8η Εφορεία, τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ φορέας λειτουργίας θα είναι η Μητρόπολη Ιωαννίνων, όπως ορίζεται στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που υπέγραψαν οι ίδιοι φορείς.

Το έργο περιλαμβάνει τη μετατροπή σε μουσειακό χώρο – «σκευοφυλάκιο» των δύο συνεχόμενων κτιρίων του Ναζίρ και του Δεσποτικού, στο συγκρότημα της Ι.Μ. Ελεούσας του νησιού της λίμνης των Ιωαννίνων.

Το μουσείο θα στεγάσει έργα της εκκλησιαστικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας, που γνώρισε άνθηση στην Ήπειρο ιδιαίτερα κατά τους υστεροβυζαντινούς, μεταβυζαντινούς και νεότερους χρόνους αλλά και έργα που εισήχθησαν από άλλα καλλιτεχνικά κέντρα.

Τα εκκλησιαστικά αυτά κειμήλια (φορητές εικόνες, έργα αργυροχοΐας, ξυλογλυπτικής και χυμευτικής, χειρόγραφα, παλαίτυπα, λειτουργικά σκεύη, άμφια, ιερατικά εξαρτήματα) προέρχονται από τη Συλλογή της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και από ναούς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχει παραδοθεί στο κοινό ένας ολοκληρωμένος μουσειακός χώρος -προσβάσιμος για ΑΜΕΑ- για την εκκλησιαστική τέχνη και κατ’ επέκταση για την πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ήπειρο κατά τους βυζαντινούς, μεταβυζαντινούς και νεότερους χρόνους.

Επιπλέον, θα εκτεθούν σε ασφαλές περιβάλλον πολύτιμα αντικείμενα και έργα τέχνης που σήμερα είναι σε αφάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ