Η πρόταση του Δήμου για τις αντικειμενικές αξίες

IOANNINA NEA14

IOANNINA NEA14Την μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ζητά ο δήμος Ιωαννιτών με επιστολή του προς την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Η επιστολή, αποτελεί στην ουσία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα προ λίγων ημερών.

Όπως τονίζεται οι υψηλές αντικειμενικές αξίες έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και έχουν άμεσες επιπτώσεις στα οικονομικά των πολιτών, την αγορά ακινήτων και γενικότερα στην οικονομική λειτουργία της περιοχής, με αποτέλεσμα να είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη εξορθολογισμού.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι, οι ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ακινήτων στην γεωγραφική περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών είναι υπερβολικά υψηλές και σε ορισμένες, μάλιστα, περιοχές όπως: Ολυμπιάδα Τ.Δ. Μαρμάρων με τιμή ζώνης 1200 ευρώ, Λιγκιάδες με τιμή ζώνης 1300 ευρώ, Αμφιθέα με τιμή ζώνης 1300 ευρώ, Νήσος με τιμή ζώνης 1500 ευρώ, Μάρμαρα με τιμή ζώνης 1100, Κάτω Μάρμαρα 1200 ευρώ , Άμμος με τιμή ζώνης 1200 και σε πολλές άλλες περιοχές, όλων των Δημοτικών ενοτήτων, είναι προκλητικά εξωπραγματικές.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι πραγματικές αξίες για το κέντρο της πόλης και πολύ περισσότερο για τις υποβαθμισμένες συνοικίες είναι πολύ χαμηλότερες των αντικειμενικών κατά ποσοστό που ποικίλλει από 40% έως 80% .

Η διατήρηση τους στα σημερινά επίπεδα επιδεινώνει κάθε δραστηριότητα και κάθε οικονομικό δείκτη που σχετίζεται με την αγορά ακινήτων και την οικοδομική δραστηριότητα, όπως τιμές ακινήτων, αγοραπωλησίες, κόστος κατασκευής, απασχόληση.

Για το λόγο αυτό, το δημοτικό συμβούλιο θεωρεί, ότι θα ήταν πιο δίκαιη μια στοχευμένη και κατά περίπτωση, μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να καταστούν το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), ο φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), ο φόρος μεταβίβασης, ο ΕΝΦΙΑ, κ.α. δικαιότεροι και να εναρμονιστούν προς τις πραγματικές τιμές (εμπορικές), προτείνει:
-Άμεση γενική μείωση των τιμών ζώνης τουλάχιστον κατά 40%.

-Κατάργηση του συντελεστή εμπορικότητας, δεδομένου ότι στη σημερινή συγκυρία της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης η εμπορικότητα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Εάν κριθεί ότι δεν είναι δυνατή η κατάργηση του συντελεστή εμπορικότητας, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η μείωση του υπέρ τη μονάδα συντελεστή κατά 50%.

– Αύξηση των μειωτικών συντελεστών παλαιότητας.

-Τέλος, μείωση των τιμών ζώνης από 50 έως 80 % σε όλες τις Δημοτικές ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών, όπου οι τιμές καθορίσθηκαν αυθαίρετα και χωρίς καμία διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και είναι εξωπραγματικές, όπως παραδειγματικά αναφέρθηκαν παραπάνω.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ