Η Πρέβεζα θα γιορτάσει την πρώτη Ανάσταση

PROTH ANASTASH PREBEZA

PROTH ANASTASH PREBEZAΤο έθιμο της Πρώτης Ανάστασης θα αναβιώσει και φέτος στο Σαϊτάν Παζάρ και για δεύτερη χρονιά και στον πεζόδρομο της Αγοράς.

Στις 9.30 το πρωί του M.Σαββάτου, μόλις η καμπάνα του Αγίου Χαραλάμπους σημάνει την πρώτη Ανάσταση δεκάδες πήλινα αντικείμενα θα «σπάσουν» στον πλακόστρωτο ενώ οι κροτίδες που θα πέσουν από τους πιο «τολμηρούς» θα ακουστούν και φέτος σε όλο το ιστορικό κέντρο στέλνοντας το μήνυμα της νίκης της ζωής ενάντια στον θάνατο.

 

Το έθιμο «χάνεται» στα βάθη της Τουρκοκρατίας όταν οι χριστιανοί , προκειμένου να μπορέσουν να γιορτάσουν την Ανάσταση προκαλούσαν φασαρία στο Σαϊτάν Παζάρ για να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους.

Η συνήθεια αυτή τηρήθηκε και μετά την Απελευθέρωση και έφτασε μέχρι τις μέρες μας χάρη στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες του Σαϊτάν Παζάρ οι οποίοι βρήκαν το έθιμο από τους προγόνους τους.
Από πέρσυ , με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλογου του Ιστορικού Κέντρου της Πρέβεζας το έθιμο επεκτάθηκε και στον πεζόδρομο της Αγοράς με ιδιαίτερη επιτυχία.

Την χαρμόσυνη ατμόσφαιρα θα πλαισιώσουν η Φιλαρμονική Ορφέας και το Μουσικό Σχολείο της Πρέβεζας ενώ τόσο στο Σαιτάν Παζάρ όσο και στον πεζόδρομο θα προσφερθούν παραδοσιακά νηστήσιμα γλυκίσματα (σουτζούκι, χαλβάς κλπ) παρασκευασμένα από τους διοργανωτές .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ