Η ΠΕΔ Ηπείρου για τις παιδικές χαρές

PAIDIKH XARA13

PAIDIKH XARA13Το θέμα της πιστοποίησης λειτουργίας των παιδικών χαρών συζήτησε στην τελευταία του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο εστάλη σε όλους τους δήμους, σχετικά με τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας των παιδικών χαρών των Δήμων, τη διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητάς τους και τα αρμόδια όργανα ελέγχου και επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν τόσο χρονικά όσο και οικονομικά στην πιστοποίηση λειτουργίας των παιδικών χαρών.

 

Επιπλέον, από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, τονίστηκε η ανάγκη επανεξέτασης και εξορθολογισμού των τεχνικών προδιαγραφών και τροποποίησης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα πρέπει, για παράδειγμα, να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις οργανωμένες παιδικές χαρές από την πιθανή τοποθέτηση μεμονωμένων παιχνιδιών σε κοινόχρηστους χώρους και ειδικότερα σε οικισμούς με μικρό πληθυσμό.

Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου συντάσσεται, με τις απόψεις της Κ.Ε.Δ.Ε. όπως αυτές αποτυπώνονται στην απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με την οποία ζητείται η παράταση ενός έτους για να προχωρήσουν οι Δήμοι στις απαιτούμενες παρεμβάσεις εναρμόνισης των παιδικών χαρών με τις ισχύουσες προδιαγραφές και να προμηθευτούν το ειδικό σύστημα πιστοποίησης.

Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των δήμων, επισημαίνουμε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα πρόσθετης χρηματοδότησης για τη συνολική παρέμβαση προσαρμογής στις παιδικές χαρές, με αύξηση των αναλογούντων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πόρων από το Πράσινο Ταμείο, καθώς και τη δυνατότητα πιστοποίησης της λειτουργίας τους από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, στις περιπτώσεις που έχουν αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ