Η παραδοσιακή κουλτούρα μοχλός τοπικής ανάπτυξης

xoroi preveza

xoroi preveza

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα “Όαση” του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πρέβεζας η πολιτιστική εκδήλωση, που διοργάνωσε το Αρχείο Ελληνικού Χορού, με την υποστήριξη του Δήμου Πρέβεζας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “Η παραδοσιακή κοινοτική κουλτούρα αφετηρία για σύγχρονες συλλογικές δράσεις τοπικής ανάπτυξης” και Μουσικοχορευτική παράσταση στην οποία χορευτές από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής της Πρέβεζας παρουσίασαν όψεις της ιδιαίτερης Μουσικοχορευτικής κουλτούρας των διαφόρων πολιτιστικών ομάδων που διέμεναν στην πόλη ή εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή στις αρχές του 20ου αιώνα

Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Νομού Πρέβεζας, εκπροσώπησε την παράδοση των Βλαχόφωνων Συρρακιωτών που εγκαταστάθηκαν κυρίως στην περιοχή του Ελαιώνα στην αρχές του 20 αιώνα ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας παρουσίασε χορούς από τον αλησμόνητο Πόντο.

Η εκδήλωση έκλεισε με Πρεβεζάνικους χορούς που επιτέλεσε χορευτική ομάδα συγκροτούμενη από χορευτές από όλους τους συλλόγους της πόλης της Πρέβεζας με την καθοδήγηση του Υπευθύνου του Χορευτικού Τμήματος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, κ. Ρούσσου Δημήτρη, που είχε και τον γενικό συντονισμό της χορευτικής εκδήλωσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Δημοτική Σύμβουλος και Υπεύθυνη για τον Τομέα Παιδείας και Κοινωνικής μέριμνας του Δήμου κα Χριστίνα Αγγελή, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος πολιτιστικών του Δήμου, κος Κορωναίος Κοσμάς

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, οι εισηγητές αναφέρθηκαν σε θέματα σχετικά με την τοπική ανάπτυξη, υπό το πρίμα της κοινωνικής εργασίας. Διαπραγματεύτηκαν ζητήματα σχετικά με την τοπική ανάπτυξη μέσα από την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφετηρία γόνιμου διαλόγου και πεδίο συλλογικής δράσης, και παρεμβάσεων στην τοπική κοινωνία στην κατεύθυνση της ανάδειξης προβλημάτων και εκμετάλλευσης πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Επίσης, αναφέρθηκαν σε συλλογικές πρωτοβουλίες για την προβολή και εκμετάλλευση διακριτών στοιχείων της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την προώθηση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προτάσεων και στρατηγικών δράσεων στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους συμμετέχοντες στην ημερίδα και τους παραβρισκόμενους εκπροσώπους των Πολιτιστικών Φορέων του Νομού

Στην εκδήλωση προσφέρθηκαν από το Αρχείο Ελληνικού Χορού τιμητικοί έπαινοι στον υπεύθυνο της Χορευτικής Παράστασης, κος Ρούσσο Δημήτρη, για την μέχρι σήμερα συνεργασία με το Α.Ε.Χ. στην ανάδειξη της μουσικοχορευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού Πρεβέζης και στον Τοπικό Συντονιστή για το Αρχείο Ελληνικού Χορού, τον κο Ζέρη Παντελή για την συμβολή στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Από το Αρχείο προσφέρθηκε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια για το κοινωνική μέριμνα του Δήμου.

Το Αρχείο Ελληνικού Χορού ευχαριστεί τον Δήμο Πρεβέζης για την παραχώρηση του χώρου πραγματοποίησης της εκδήλωσης και την έκδοση των εντύπων καθώς και για την προσφορά, των πολυτελών εκδόσεων ( για την ιστορία τα μνημεία και τους κανταδόρους της Πρέβεζας) και τα τιμητικά-αναμνηστικά μετάλλια του Δήμου, στο ΑΕΧ.

Ευχαριστεί θερμά τους Χορηγούς της εκδήλωσης Ρεστοράν «Φίλιππος» και Ξενοδοχείο «Dioni Boutique Hotel»

Τέλος, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες στους συμμετέχοντες Πολιτιστικούς Συλλόγους (Δ.Σ και χορευτές) και αυτούς που τίμησαν με την παρουσία τους την Εκδήλωση.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ