Η μάχη των… έξι στην Περιφέρεια Ηπείρου.. Οι πρωταγωνιστές της εκλογικής αναμέτρησης

PERIFEREIA EPIKEFALEISΣτην τελική ευθεία εισέρχεται η μάχη για την εκλογή του νέου Περιφερειάρχη Ηπείρου και των 51 Περιφερειακών Συμβούλων που θα κληθούν να διαχειριστούν τις τύχες της περιοχής τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η απογραφή πληθυσμού που έγινε το 2011 δεν έφερε αλλαγή στον συνολικό αριθμό μελών του συμβουλίου, παρά μόνο εσωτερικές ανακατατάξεις. Πιο συγκεκριμένα έχασε μία έδρα η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και την κέρδισαν τα Γιάννινα.

 

Έτσι από το νομό Ιωαννίνων εκλέγονται συνολικά 25 σύμβουλοι, από το Νομό Άρτας δέκα, από το Νομό Πρέβεζας εννέα και από τη Θεσπρωτία επτά.

Στις εκλογές του 2010, η παράταξη του Νίκου Ζήκου, κατάφερε να εκλέξει περιφερειακό σύμβουλο, με ποσοστό 2,6%, γεγονός που προμηνύει ότι το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι, αν μη τι άλλο, πολυφωνικό.

Βασικός πρωταγωνιστής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ο σημερινός Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Στόχος του ίδιου και των συνεργατών του είναι η εκλογή από την πρώτη Κυριακή. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι πρόκειται για στόχο εφικτό.

Το 2010 άλλωστε, μέσα σε ένα κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης και καθημερινών συγκρούσεων η παράταξη της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης είχε αγγίξει το 45% στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο εκτοξεύτηκε στο 55%.

Ο Αλέκος Καχριμάνης ποντάρει σε τρία βασικά στοιχεία:
– Το έργο που έχει γίνει στην Ήπειρο και την αναγνωρισιμότητα που έχει ο ίδιος, η οποία δεν συγκρίνεται με εκείνη του 2010.

– Στην πολυσυλλεκτικότητα του ψηφοδελτίου του καθώς με ονόματα από όλους τους πολιτικούς χώρους κατάφερε να δημιουργήσει μία αυτοδιοικητική παράταξη χωρίς κομματικές περιχαράξεις.

– Στο άνοιγμα που έχει πετύχει στην κοινωνία.

Βασικός αντίπαλος του Αλέκου Καχριμάνη είναι η Όλγα Γεροβασίλη. Η Όλγα Γεροβασίλη, άνθρωπος που γνωρίζει την αυτοδιοίκηση καθώς την υπηρέτησε επί πολλά χρόνια, επέλεξε –όπως έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα- να κατέλθει στις εκλογές με ένα ψηφοδέλτιο μονοκομματικό.
Απαρτίζεται από στελέχη του κόμματος και το γεγονός ότι δεν έκανε άνοιγμα σε άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, θεωρείται ότι έχει μεγάλο κόστος.

Στον εκλογικό στίβο μετέχει ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου που προήλθε από τη συνεργασία των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Το ψηφοδέλτιο φαίνεται να στερείται δυναμικής, ειδικά στους Νομούς πέραν των Ιωαννίνων, καθώς δεν υπήρξε καμία προθυμία, ειδικά από στελέχη πρώτης γραμμής να στρατευθούν στον αγώνα.
Χαρακτηριστική είναι η πλήρης ρήξη που επήλθε με την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία που οδήγησε στην πλήρη αποστασιοποίηση του κόμματος από το ψηφοδέλτιο του κ. Ζάψα.

Το ΚΚΕ και η Λαική Συσπείρωση δίνουν τη μάχη με επικεφαλής τη δυναμική δικηγόρο Όλυ Τσουμάνη. Το 2010 η παράταξη είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό που ανέρχονταν στο 8,3% και είχε εκλέξει δύο μέλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Παρούσα στις εκλογές είναι η Αριστερή Παρέμβαση με επικεφαλής το Νίκο Ζήκο. Πρόκειται για έναν αγωνιστή, ειδικά του αγροτικού τομέα, που έδωσε τη μάχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο με καθαρές και σταθερές θέσεις.

Στη φετινή εκλογική αναμέτρηση προστίθεται το ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Αυγής στην Ήπειρο με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Αναγνώστου. Το ψηφοδέλτιο έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων ενώ οι κινήσεις που κάνουν μέχρι τώρα οι υποψήφιοι μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ