Η κριτική, η ταράτσα, το δέντρο και το δάσος!

APLATEIA X1

APLATEIA X1

Ο πύργος του Τάτλιν που στήθηκε στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, αποτελεί το κυρίαρχο θέμα συζήτησης τόσο στους δρόμους και τα καφέ της πόλης, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκεί μάλιστα οι συζητήσεις έχουν πάρει φωτιά ενώ συνάμα έχουν δημιουργηθεί ομάδες, που άλλες με χιούμορ και άλλες με έντονο ύφος καλούν τους πολίτες να απομακρύνουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Πλήθος σχολίων έχει δεχθεί στο προσωπικό του προφίλ και ο Δήμαρχος της πόλης Θωμάς Μπέγκας.

Ορισμένα δε ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή ακόμη και της σκληρής κριτικής…

Ένας χείμαρρος αντίδρασης…

Τόσος μάλιστα που είναι να αναρωτιέται κανείς αν το «δέντρο» ήταν η αφορμή ή απλά βλέπουμε μόνο το «δέντρο»…

Αν η μισή έστω αντίδραση υπήρχε όταν κατασκευάζονταν αυτό που σήμερα λέμε πλατεία, σίγουρα τα Γιάννινα δεν θα βρίσκονταν με μία άχρωμη ταράτσα στο κέντρο τους!

Αν η μισή έστω αντίδραση υπήρχε για σοβαρά θέματα της πόλης, τότε η καθημερινότητα όλων θα ήταν καλύτερη..

Το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου είναι να ασκήσει κάποιος κριτική ή να εκτοξεύσει ύβρεις πίσω από την ευκολία ενός υπολογιστή. Το πιο δύσκολο είναι να γίνει ενεργός πολίτης.

Οι ενεργοί πολίτες είναι αυτοί που μπορούν να πετύχουν μια καλύτερη πόλη. Μία πόλη που δεν θα κρίνεται από τον πύργο ή το δέντρο που στολίζει την πλατεία για ένα μήνα το χρόνο, αλλά θα κρίνεται καθημερινά.

Οι Γιαννιώτες λοιπόν είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την άχρωμη ταράτσα… Για δεκαπέντε χρόνια τώρα… Και με την ίδια εικόνα θα είμαστε αντιμέτωποι και μετά από έναν μήνα, όταν ο πύργος απομακρυνθεί..

Ο Δήμαρχος βρίσκεται αντιμέτωπος με πλήθος αρνητικών σχολίων στο Facebook.. Προσπαθεί να τα διαχειριστεί και να απαντήσει… Το βράδυ του Σαββάτου όμως, στην κεντρική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια άδεια πλατεία… Μάλλον το δεύτερο πρέπει να τον προβληματίσει περισσότερο…

Ο πύργος του Τάτλιν που τοποθετήθηκε δεν άρεσε.. Όμως αυτό δεν μπορεί να μηδενίσει την εικόνα που παρουσιάζει η στολισμένη πόλη. Είναι μακράν η καλύτερη των τελευταίων ετών.

Ο πύργος δεν είναι από τις παρεμβάσεις που επηρεάζουν το μέλλον της πόλης… Άλλες το επηρεάζουν κα μάλλον μπροστά σε αυτές οι πολίτες μένουν απλά αδιάφοροι.

Δίπλα στα αρνητικά λοιπόν πρέπει να βάζουμε και τα θετικά… Δίπλα στον πύργο, την καθημερινότητα… Το κυκλοφοριακό, τα σκουπίδια, την ανακύκλωση, το ιστορικό κέντρο, την λίμνη…

Δίπλα στο δέντρο και το δάσος…

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ