Η επόμενη μέρα… Ο στρατός κερδίζει την μάχη του ανθρωπισμού!

estia stratos2

estia stratos2

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Την πιο ωραία μάχη, την μάχη του ανθρωπισμού, κερδίζει ο ελληνικός στρατός! Και την κερδίζει στα Δολιανά, όπου από το βράδυ της Παρασκευής, φιλοξενούνται 210 πρόσφυγες.

Η άφιξή του έγινε εσπευσμένα και πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες σε κτίρια και εγκαταστάσεις που ήταν κλειστά επί δέκα και πλέον χρόνια.

Παρόλα αυτά, ο ελληνικός στρατός που έχει την ευθύνη λειτουργία του Κέντρου, καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια για να κάνει καλύτερες τις μέρες των προσφύγων που έφτασαν μετά από πολυήμερη ταλαιπωρία.

estia stratos1

Από το απόγευμα του Σαββάτου λύθηκε το σημαντικότερο πρόβλημα που ήταν η έλλειψη κρεβατιών.

Μία νταλίκα και ένα φορτηγό μετέφεραν κρεβάτια από την Αθήνα. Με τον συντονισμό των υποδιοικητών από τα Τάγματα της Κόνιτσας και του Καλπακίου έγινε η εκφόρτωση.

Στρατιώτες και μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ανέλαβαν τη συναρμολόγηση ώστε στη συνέχεια να τοποθετηθούν στα δωμάτια.

estia stratos3

Παράλληλα κινητοποιείται και ο Δήμος Πωγωνίου προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της θέρμανσης του κτιρίου.

Σημειώνεται ότι ο ελληνικός στρατός έχει αναλάβει την ευθύνη για την σίτιση των προσφύγων, η οποία γίνεται κανονικά!

estia stratos4

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η επόμενη μέρα βρήκε τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους δεκάδες παιδάκια, να προσπαθούν να συνέλθουν από την ταλαιπωρία και το ταξίδι.

Ρωτούν και παίρνουν πληροφορίες για την περιοχή, αφού όταν ξεκίνησαν από το λιμάνι του Πειραιά, κανένας δεν τους είπε τον προορισμό.

Κάποιοι έκαναν τις πρώτες διερευνητικές βόλτες μέχρι το Καλπάκι και τον οικισμό των Δολιανών.

estia stratos6

Στην Συρία ήταν καθηγητής αραβικής λογοτεχνίας και φιλοσοφίας. Τώρα όπως λέει ο ίδιος είναι άνεργος. Εκπροσωπεί τους συμπατριώτες του που βρίσκονται στα Δολιανά.

Ο χώρος σημειώνει είναι πάρα πολύ καλός, όμως το σημαντικότερο που βρήκαν «είναι αυτό το χαμόγελο από τους Έλληνες, ειδικά μετά την ταλαιπωρία στην Τουρκία»!

Όνειρό του να τελειώσει ο πόλεμος και να επιστρέψει στην πατρίδα του.. Προς το παρόν όμως, απευθύνει μία έκκληση. Το μόνο που χρειάζονται στα Δολιανά είναι ρούχα, γιατί τα έχασαν όλα στη θάλασσα.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕ

estia stratos5

Σήμερα τα δύο Κέντρα Φιλοξενίας, στα Δολιανά και την Κόνιτσα, επισκέφθηκε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιώργος Γιαννόπουλος. Μετά την επίσκεψή του στους χώρους των Δολιανών, δήλωσε ότι σκοπός ήταν να δει από κοντά την κατάσταση και κυρίως τη σύνδεση των Κέντρων με τις δομές υγείας της περιοχής.

«Το κομμάτι της ιατρικής κάλυψης είναι σε καλό επίπεδο» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «τις τελευταίες ημέρες οι χώροι φύλαξης προσφύγων στην περιοχή εποπτείας της 6ης ΥΠΕ αυξάνονται, με αποτέλεσμα να προκύπτει ζήτημα ενίσχυσης των δομών υγείας».

Το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί και καθώς είναι δύσκολη και χρονοβόρα η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι επίλυσης.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΡΟΥΧΑ

est6ia stratos7

Τρόφιμα, κυρίως γάλα που είναι απαραίτητο για τα παιδιά, αλλά και άλλα υλικά παρέδωσε και πάλι στα Δολιανά το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. «Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε, εθελοντικά και με όλες μας τις δυνάμεις για την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων», τόνισε εκ μέρους του Σώματος Σαμαρειτών ο Δημήτρης Αλεξίου.

Όσο βέβαια αυξάνει ο αριθμός των προσφύγων τόσο οι ανάγκες μεγαλώνουν.. Όμως η αλληλεγγύη και η προσφορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Τους χώρους του Κέντρου στα Δολιανά επισκέφθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί τόπου ήταν και πάλι μέλη του Προσφυγικού Φόρουμ, ανάμεσά τους ο Κώστας Τζιόβας και ο Εσσάμ Αλαντάσι, που βοηθάει σημαντικά στην επαφή με τους πρόσφυγες καθώς μιλάει την γλώσσα τους.

estia stratos8

«Όσο μπορούμε και όπου μας ζητηθεί εμείς θα βοηθάμε. Προσπαθούμε να δούμε πως θα υπάρξει καλύτερη οργάνωση και που μπορούμε να βοηθήσουμε.. Κι όλα αυτά υπό τους θεσμικούς φορείς», σημείωσε ο κ. Τζιόβας, ενώ ο κ. Αλλαντάσι υπογράμμισε ότι η επόμενη μέρα είναι καλύτερη από κείνη της άφιξης, καθώς πήραν πληροφορίες για τον χώρο και άμεσες ανάγκες αντιμετωπίστηκαν.

Ορισμένα παιδάκια, ανάμεσά τους ένα με αφιδάτωση καθώς είχε συμπληρώσει δύο εικοσιτετράωρα χωρίς φαγητό, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκε η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και είναι πλέον καλά.

ΓΕΜΙΣΕ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΑΤΙΑ

estia stratos9

Το επί δέκα χρόνια ερημωμένο κτίριο του πρώην Μουσικού Γυμνασίου Δολιανών γέμισε από παιδικά μάτια.. Παιδιά, τόσα παιδιά, που έχουν το χάρισμα να ικανοποιούνται με τα ελάχιστα και να χαμογελάνε κόβοντας ένα λουλούδι.

Μία μπάλα ήταν όλο τους το παιχνίδι… Κι ήταν αρκετή για να δείχνουν χαρούμενα και ξένοιαστα.

estia stratos10

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ