«Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων, Διαδρομή στο Χρόνο»

SYNAGOGH 14

SYNAGOGH 14Η έκθεση αυτή έχει δημιουργηθεί από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για τα «70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων των Ιωαννίνων», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης Ολοκαυτώματος, οι οποίες θα λάβουν χώρα στα Ιωάννινα, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου 2014. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο περιοδικών εκθέσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, από τις 29 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου 2014.

 

Ως ιστορικό, λαογραφικό και εθνογραφικό μουσείο, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος εστιάζει το ενδιαφέρον του στην παρουσίαση μιας ζωντανής εικόνας της ιστορίας και παράδοσης των ελληνοεβραϊκών κοινοτήτων στη διάρκεια των αιώνων. Σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοτήτων εντάσσεται και η έκθεση με τίτλο «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων. Διαδρομή στο Χρόνο», η οποία στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της ρωμανιώτικης παράδοσης που άνθισε σ’ αυτή τη γωνιά της Ελλάδας.

Οι ενότητες της έκθεσης θίγουν επιμέρους θέματα όπως η θρησκευτική παράδοση, η συναγωγική αρχιτεκτονική, η καθημερινή ζωή, η ενδυμασία, η οικιακή λατρεία, η κοινοτική οργάνωση, ο επαγγελματικός βίος, η εκπαίδευση, η γλώσσα, οι τέχνες και τα γράμματα. Εκτός από την ιστορική και εθνογραφική διερεύνηση του θέματος, η έκθεση εξετάζει και την κοινωνική του διάσταση, δίνοντας έμφαση στην εποχή του Γιοσέφ Ελιγιά, τη ζωή, το έργο και τη δράση του.

Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό από τις Συλλογές και το Φωτογραφικό Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος από τα τέλη του 19ου και τον 20ο αιώνα, καθώς και αριθμό χαρακτικών, τα οποία εικονογραφούν τα επεξηγηματικά κείμενα της έκθεσης. Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος στοχεύει με την έκθεση αυτή, να παρουσιάσει στο κοινό των Ιωαννίνων, αλλά και στους διεθνείς προσκεκλημένους, τη ζωή και το έργο ενός σημαντικού Γιαννιώτη ποιητή, του Γιοσέφ Ελιγιά, καθώς και το διαχρονικό πρόσωπο της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, εικονογραφώντας μια ελάχιστα γνωστή πλευρά του πλουραλιστικού παρελθόντος και παρόντος της πόλης.
Παράλληλα, μετά από πρόταση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε ένα εκπαιδευτικό, σχολικό διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στα σχολεία της Ηπείρου, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2013 – Φεβρουαρίου 2014. Οι μαθητές που έλαβαν μέρος, δημιούργησαν κείμενα ή βίντεο σε σχέση με το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και την τύχη της τοπικής κοινότητας. Οι εργασίες των μαθητών αξιολογήθηκαν στη συνέχεια από ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από την Διεύθυνση της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος. Οι δέκα μαθητές που θα βραβευθούν στο πλαίσιο των μνημονικών εκδηλώσεων, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν με τους καθηγητές τους το Μουσείο και Μνημείο του «Auschwitz-Birkenau» στην Πολωνία, με χορηγία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος.

Η έκθεση διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία των πρεσβειών της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Ισραήλ.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 28 Μαρτίου και ώρα 17:45. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων:
Δευτέρα ως Πέμπτη 8:00 – 15:00
Παρασκευή 8:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ