Η Αρχαία Καστρίτσα αναγεννιέται… Εντυπωσιακά τα ευρήματα που αποκαλύπτονται

KASTRITSA T2

KASTRITSA T2ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εντυπωσιακό είναι το έργο που εκτελείται στην Καστρίτσα καθώς ένας ολόκληρος λόφος, ένας λόφος που δεσπόζει του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, μετατρέπεται ουσιαστικά σε αρχαιολογικό πάρκο.

Η Αρχαία Τέκμων, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βασιλείου των Μολοσσών κρύβει πολλά και όσο οι επιστήμονες αναζητούν, τόσο καταφέρνουν να διαβάσουν τα μυστικά της. Να τα αποκαλύψουν και να τα παραδώσουν στην κοινωνία.

KASTRITSA T3

Ο λόφος της Καστρίτσας για πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένος. Περισσότερο ταυτισμένος με τη νεότερη ιστορία και την θρησκευτική παράδοση και ελάχιστα για την παρουσία του στο χρόνο και την μακρά ιστορία της Ηπείρου.

Κι όμως….

Το έργο για την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, αποτελεί την αφορμή για να αποκαλυφθούν πτυχές της μακράς διαδρομής και να φανεί πως αυτά που γνωρίζουμε μάλλον είναι λίγα μπροστά σε όσα ακόμη δεν μάθαμε.

KASTRITSA T4Οι εκτενείς καθαρισμοί που πραγματοποιήθηκαν στη νοτιοανατολική πλευρά της ακρόπολης αποκάλυψαν το τείχος της αρχαίας πόλης, σε εντυπωσιακό ύψος και με το ένα σκέλος να θυμίζει το σχήμα λόγχης ή πρώρας καραβιού.

Κατά την αποκάλυψη και ανάδειξη περιγραμμάτων των αρχαίων οικοδομικών καταλοίπων, αποκαλύφθηκαν επιπλέον κτίρια σε επίπεδο θεμελίωσης τα οποία αλλάζουν την εικόνα του χώρου και οδηγούν σε νέα συμπεράσματα για την κατάσταση και τη χρήση την εποχή της ακμής του.

KASTRITSA T5Η αρχαία δεξαμενή που έχει εντοπιστεί από τον Σωτήρη Δάκαρη, αποκαλύφθηκε σε εντυπωσιακό βάθος, έφερε επικάλυψη κονιάματος και σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Μετά τις άμεσες σωστικές επεμβάσεις, μικρής κλίμακας από τους συντηρητές της ΙΒ’ Εφορείας κατασκευάστηκε προσωρινό στέγαστρο προστασίας της δεξαμενής.

Το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορεί να είναι το τέλος. Πρέπει να αποτελέσει την αρχή ώστε να υπάρξει συνέχεια και η αίγλη της Καστρίτσας να αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο.

KASRTITSA T1Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένοι καθαρισμοί από τη βλάστηση και καθαρισμοί των αρχαίων και οθωμανικών κτιρίων της ακρόπολης, όπως και τμημάτων της αρχαίας οχύρωσης.

Οι καθαρισμοί αποκάλυψαν νέα στοιχεία για τα οποία είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάδειξής τους.

Από την Εφορεία κατασκευάζονται δύο λιθόχτιστα κτίρια, μικρών διαστάσεων για την υποδοχή και την εξυπηρέτηση του κοινού, τα οποία βρίσκονται εντός κι εκτός ακροπόλεως.

KASTRITSA T6Παράλληλα διαμορφώνεται ένα δίκτυο διαδρομών το οποίο θα οδηγεί τον επισκέπτη στα κυριότερα σημεία του αρχαιολογικού χώρου με τη βοήθεια ειδικής σήμανσης. Επίσης προβλέπονται καθιστικά κι άλλες ελαφρές κατασκευές εντός του αρχαιολογικού χώρου για την ενημέρωση και την ξεκούραση των επισκεπτών αλλά και για την απόλαυση της μοναδικής θέας που προσφέρει ο λόφος της Καστρίτσας.

Η έκταση είναι τεράστια, ο χώρος βραχώδης, η βλάστηση πυκνή κι άγρια… Όλα αυτά δυσκολεύουν τους εργαζόμενους οι οποίες χρειάζεται να ξεπεράσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν κι αυτό το πετυχαίνουν με την αγάπη, το ζήλο και το μεράκι τους!

Αν κάτι κάνει πραγματικά ξεχωριστή την Καστρίτσα, είναι η διαχρονική χρήση στο χρόνο. Από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους νεώτερους χρόνους. Από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους Βαλκανικούς πολέμους όπως μαρτυρούν τα πολυβολεία.

KASTRITSA T8Στρατηγικής σημασίας άλλωστε και δεσπόζουσα η θέση της μέχρι και σήμερα.

Η Καστρίτσα και το Γαρδίκι πρόσφεραν εποπτεία και ασφάλεια σε όλο το λεκανοπέδιο. Ένα ακόμη γοητευτικό στοιχείο, που παρακινεί τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν την έρευνα ακόμη παραπέρα…

Κι αυτό έγινε σαφές κατά την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και κλιμακίου του Υπουργείου, στο λόφο της Καστρίτσας, όπου είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά το έργο και να διαπιστώσουν την ανάγκη για συνέχισή του και πέραν του ΕΣΠΑ.

{jathumbnail off}

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ