Η αρχαία Δωδώνη κυριαρχεί στην πορεία του χρόνου

HMERIDA DODONH1

HMERIDA DODONH1Το παρόν και το μέλλον του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης αποτέλεσε το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα κι έδωσε την αφορμή για μία ακόμη φορά να παρουσιαστεί η μεγάλη πρόταση του Διαζώματος, για την υλοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής και της ενοποίησης πέντε αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου.

Η πρόταση, που αγκαλιάστηκε με θέρμη από την Περιφέρεια Ηπείρου, έχει απόφαση προένταξης στο νέο ΕΣΠΑ κι αποτελεί τον πλέον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

 

Ο Πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα, υπογράμμισε ότι οι ευθύνες για την υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού είναι μεγάλες για όλους τους εμπλεκόμενους. «Πρέπει να υπερβάλλουμε εαυτούς και να πετύχουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρόταση ως ένα ποιοτικό άλμα που συνδυάζει τα μνημεία με την τοπική παραγωγή, τον λαικό πολιτισμό με τον πρωτογενή τομέα.

Ο Πρόεδρος του Διαζώματος, έκανε γνωστό πως και για το Θέατρο της Δωδώνης, όπως μέχρι σήμερα για την Επίδαυρο και την Αρχαία Μεσσήνη, θα λειτουργήσει η εφαρμογή της ψηφιακής ξενάγησης μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης εξήρε την προσφορά αλλά και το πάθος του Σταύρου Μπένου που πρωτοστάτησε ώστε η πρόταση να λάβει σάρκα κι οστά.

Στη διάρκεια της ημερίδας μίλησαν δέκα ομιλητές με θέματα, τα οποία καλύπτουν το χρονικό φάσμα λειτουργίας της αρχαίας Δωδώνης από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη χριστιανική εποχή, αλλά και τις σύγχρονες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου και του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης.

Τις εργασίες συντόνισε ο Προιστάμενος της Εφορείας Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ