Η Αποκεντρωμένη απαντά για τις κατολισθήσεις στο Μέτσοβο

METSOBO SPITI

METSOBO SPITIΣειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στο Μέτσοβο διατυπώνει ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με αφορμή την κριτική που διατυπώθηκε πρόσφατα κατά τη γενική συνέλευση κατοίκων της περιοχής.

Στην ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης αναφέρεται ότι η επίσκεψη που είχε γίνει τον Μάρτιο στους οικισμούς Αγίου Χαραλάμπους και Αγίου Δημητρίου του Μετσόβου καθώς και στο Ανήλιο, είχε στόχο να δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί τόσο σε κτίρια, όσο και σε σημεία του εσωτερικού οδικού δικτύου προκειμένου στην πορεία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων με επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες.

Για το λόγο αυτό ο Γενικός Γραμματέας συνοδευόταν από υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Χωρικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης, και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Κοζάνης.

Στη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης διαπιστώθηκε από όλους το μέγεθος και η οξύτητα του προβλήματος και κρίθηκε επιβεβλημένη η αντιμετώπισή του πριν τον επόμενο χειμώνα ο οποίος είναι βέβαιο πως θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές.

Για το σκοπό αυτό ο κ. Θεοδωρίδης μετά και από συσκέψεις είχε προτείνει τα εξής:

-Σε πρώτη φάση να δημιουργηθεί αύλακας-τάφρος συλλογής και διοχέτευσης των όμβριων επιφανειακών υδάτων ανάντη του οικισμού στο Μέτσοβο και παραπλεύρως του οδικού άξονα. Επειδή το συγκεκριμένο έργο θα γίνει σε δημόσια έκταση μπορεί να υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δήμου Μετσόβου. Μάλιστα για τη μελέτη και την κατασκευή του έργου έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στο Δασαρχείο Μετσόβου όπου θα έπρεπε να απευθυνθεί ο Δήμος Μετσόβου.

-Όσον αφορά στο βασικό πρόβλημα της αντιμετώπισης του φαινομένου των κατολισθήσεων είχε αναπτυχθεί συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Γρηγόριο Τσόκα, ο οποίος πρότεινε επιστημονικά τεκμηριωμένη και χαμηλού κόστους λύση.

Συγκεκριμένα, η μελέτη συμπεριλάμβανε αξιοποίηση των μέχρι τώρα δεδομένων από τις έρευνες του ΙΓΜΕ καθώς και τη χρήση συστήματος επίγειων σόναρ, ώστε να οδηγηθούμε σε μια αξιόπιστη μελετητικά λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο εναλλακτικός αυτός «δρόμος» παραμένει ανοιχτός αν επιλεγεί από το Δήμο Μετσόβου ως συντομότερη και αξιόπιστη λύση του προβλήματος αν και έχει ανακοινωθεί ήδη η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου που έχει εγκρίνει σχετικά κονδύλια για τοπογραφική απεικόνιση του Μετσόβου και γεωλογικές και τεχνολογικές μελέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ