Η αιθαλομίχλη πνίγει τα Γιάννινα… Πάνω από τα όρια οι συγκεντρώσεις σωματιδίων

KAPNOS GIANNINA1

KAPNOS GIANNINA1Συνθήκες πρωτόγνωρες είναι αυτές που βιώνουν τις τελευταίες ημέρες τα Γιάννινα. Η αιθαλομίχλη πνίγει το λεκανοπέδιο και κάνει αποπνιχτική την ατμόσφαιρα, ειδικά τις βραδινές ώρες. Και δυστυχώς η κατάσταση που για τους πολίτες είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, επιβεβαιώνεται και από τις επίσημες μετρήσεις που κάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το τμήμα φυσικής λειτουργεί μόνιμο σταθμό μέτρησης στην περιοχή της Κιάφας και τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων.

 

«Είναι πάνω από το όριο» σημειώνει, μιλώντας στο Epiruspost.gr ο Καθηγητής Φυσικής Παύλος Κασωμένος και αποδίδει την ένταση του φαινομένου σε δύο βασικούς λόγους:

Ο πρώτος σχετίζεται με την μεγάλη παραγωγή καπνού από την καύση ξύλου. Ανάβουν δηλαδή πολύ περισσότερα τζάκια και σόμπες από ότι συνέβαινε παλιότερα.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις ημέρες αυτές. Η άπνοια αλλά και η αναστροφή που σημειώνεται μετά την ηλιοφάνεια δεν επιτρέπουν την διοχέτευση της αιθαλομίχλης.

Έτσι σχηματίζεται το νέφος που καλύπτει την πόλη, με μεγαλύτερη ένταση από τις επτά το βράδυ μέχρι τις δύο μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τον κ. Κασωμένο, ήταν αναπόφευκτο να οδηγηθούμε σε τέτοιες καταστάσεις καθώς η καύση του ξύλου παράγει επτά φορές περισσότερα σωματίδια από ότι παράγονται από την καύση του πετρελαίου.

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή ήταν από τις πιο δύσκολες ημέρες, με πολύ έντονο το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Πάνω από τα όρια ήταν τα σωματίδια και την Κυριακή, όμως η κατάσταση ήταν ελαφρώς βελτιωμένη και για όσο διάστημα διατηρούνται ίδιες οι καιρικές συνθήκες δεν θα πρέπει να αναμένονται αξιόλογες μεταβολές.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τις ώρες έντασης του φαινομένου θα πρέπει να αποφεύγεται η υπαίθρια άσκηση ενώ οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού καλό θα είναι να παίρνουν οδηγίες από τους γιατρούς τους.

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που ήταν άγνωστο στα Γιάννινα μέχρι και πριν δύο χρόνια, είναι ένα από τα αποτελέσματα που φέρνει η οικονομική κρίση. Η δραματική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου αναγκάζει τα νοικοκυριά να στραφούν σε άλλες μορφές θέρμανσης. Το ξύλο παραμένει για την περιοχή η φτηνότερη λύση, τα τζάκια από διακοσμητικά μετατράπηκαν σε βασικό μέσο θέρμανσης, οι ξυλόσομπες αυξήθηκαν δραματικά και τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε όλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ