Η αιθαλομίχλη επέστρεψε νωρίς στα Γιάννινα…

aitali1

aitali1ΦΩΤΟ

Η αιθαλομίχλη επέστρεψε νωρίς στην πόλη των Ιωαννίνων. Η μεγάλη χρονική καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για το επίδομα θέρμανσης αφενός και οι εκτιμήσεις ότι το επίπεδο θα είναι κουτσουρεμένο και για πολύ λίγους, έχει μειώσει στο ελάχιστο την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

Αντιθέτως έχει αυξήσει τις εναλλακτικές λύσεις που αναζητούν όλο και περισσότερο νοικοκυριά. Λύσεις που στην πλειοψηφία τους αφορούν τζάκια και ξυλόσομπες.

aitali2Στα Γιάννινα, παρά την ηλιοφάνεια, το κρύο είναι τσουχτερό. Μάλιστα τα βράδια και τις πρώτες πρωινές ώρες ο υδράργυρος κατρακυλά σε χαμηλά επίπεδα.

Η ανάγκη για θέρμανση των σπιτιών τεράστια…

Η μυρωδιά του καμένου ξύλου, ήταν αισθητή από το πρωί του Σαββάτου στα Γιάννινα και το βράδυ, ολοφάνερα πια, μπορούσε να διαπιστώσει ο καθένας ότι η αιθαλομίχλη επέστρεψε.

Εξαιρετικά νωρίς και μάλλον θα μείνει για όλο το χειμώνα.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και των απανωτών ανατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει το ξύλο σαν οικονομικότερο μέσο θέρμανσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις πολύ κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα να εμφανίζεται ένα μαύρο σύννεφο πάνω από τα αστικά κέντρα.

aitali3Το νέφος αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, άνθρωποι με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα) καθώς μπορεί να μειώσει την χωρητικότητα των πνευμόνων και να προκαλέσει πόνο κατά την αναπνοή, βήχα κλπ. Επίσης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, τη μύτη και το φάρυγγα.

Επειδή μάλιστα πολύ συχνά τα ξύλα που καίγονται σε τζάκια και σόμπες είναι ακατάλληλα για καύση (π.χ. παλιά έπιπλα, κουφώματα, παντζούρια κλπ), οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη σοβαρότερες.

Αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων που πλήττουν τα ελληνικά νοικοκυριά για πέμπτη συνεχή χρονιά.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ