Η Ήπειρος συνενώνει δυνάμεις και στηρίζει τα Γιάννινα στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

dimaroxi ipirou2

dimaroxi ipirou2Κοινή προσπάθεια όλων των Ηπειρωτών γίνεται η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 από το Δήμο Ιωαννιτών.

Ο χρόνος που απομένει μέχρι την κατάθεση των φακέλων είναι λίγος και η δουλειά που πρέπει να γίνει πολύ.

Σε αυτή την προσπάθεια λοιπόν, κι αφήνοντας κατά μέρους τις ενστάσεις, τις διαφοροποιήσεις και τις κριτικές για την καθυστέρηση της δημοτικής αρχής, όλοι οφείλουν ένα δυναμικό παρών, ώστε το εγχείρημα να έχει επιτυχία και κυρίως να δρομολογήσει μια διαφορετική κολτούρα.

Οι δήμαρχοι της Ηπείρου, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Θωμά Μπέγκα και της διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου, μετέφεραν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την προσπάθεια και να γίνουν συμμέτοχοι στη διεκδίκηση.

Η διεκδίκηση άλλωστε, όπως τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, είναι κοινός ο στόχος γιατί εξυπηρετεί την στρατηγική που έχουμε όλοι μας για την Ήπειρο, «τη στρατηγική ανάδειξη της περιοχής μας, την προβολή της, την εξωστρέφεια που πρέπει να δείξουμε τώρα που οι νέες συνθήκες στις μεταφορές αλλάζουν τα «γεωγραφικά» δεδομένα της Ηπείρου».

Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος Νεολαίας & Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών , Κώστας Γκόγκος, περιέγραψε τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα από την επιχείρηση στην οποία έχει ανατεθεί η προετοιμασία του φακέλου μετά από Προγραμματική Σύμβαση που έχει συναφθεί με το Δήμο Ιωαννιτών.

Έκανε γνωστό πως αυτή θα παρουσιαστεί αρχικά στα Γιάννενα σε μια μεγάλη εκδήλωση που θα οργανωθεί στις 25 Ιουνίου και στη συνέχεια θα επαναλληφθεί η παρουσίαση στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, τα Δημοτικά Συμβούλια θα πρέπει να λάβουν την απόφαση ότι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα των Ιωαννίνων ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αποφάσεις που θα συμπεριληφθούν στο φάκελο διεκδίκησης. Οι Δήμοι επίσης θα προτείνουν πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στις διάφορες επιτροπές που έχουν συσταθεί για τη διεκδίκηση.

Με φαντασία κι ενθουσιασμό θα πρέπει να σκεφθούν και να καταθέσουν προτεινόμενες δράσεις για να συμπεριληφθούν στον φάκελο και να συμβάλουν με διάφορους τρόπους που συζητήθηκαν, ώστε στην «κούρσα» της διεκδίκησης να γίνουν πρεσβευτές διαφημιστές και πολλαπλασιαστές της ιδέας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας οι πολίτες όλων των Δήμων της Ηπείρου.

dimarxoi ipirou1Οι Δήμαρχοι των τριών πρωτευουσών των νομών Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας που πρώτοι τοποθετήθηκαν δήλωσαν ένθερμοι συνοδοιπόροι στο εγχείρημα και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι.

«Η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μας τιμά και μας ενώνει όλους. Η μάχη θα είναι δύσκολη αλλά θα την κερδίσουμε γιατί έχουμε το πλεονέκτημα να τη δώσουμε ενωμένοι. Με χαρά θα κάνουμε κάθε προσπάθεια που θα απαιτηθεί», είπε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Γιάννης Λώλος.

«Η Ήπειρος είναι ενιαία. Να δράσουμε συλλογικά, να απλωθεί η δράση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας επί της ουσίας κι όχι τυπικά σε όλη την Ήπειρο», ζήτησε ο Δήμαρχος Άρτας, Χρήστος Τσιρογιάννης.

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και στηρίζουμε την προσπάθεια. Είναι ευκαιρία να αναδείξουμε την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της Ηπείρου», είπε ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Δημήτρης Μπαϊλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «αφήνουμε στο παρελθόν –γιατί δεν μας ταιριάζουν- τοπικιστικές ιδεοληψίες παλαιότερων εποχών».

Στο ίδιο κλίμα ομοθυμίας κινήθηκαν όλες οι τοποθετήσεις των Δημάρχων. Χαρακτηριστικά, για τον ενθουσιασμό με τον οποίο ο Δήμος Ζηρού θα συμμετάσχει, μίλησε ο Δήμαρχος Νίκος Καλαντζής. «Σήμερα το διακύβευμα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αλλά ας γίνει η υπόθεση αυτή η απαρχή μιας συνεννόησης όλων των Δήμων της Ηπείρου που ενωμένοι θα διεκδικούμε όλα τα μεγάλα ζητήματα», είπε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Οι Δήμοι Μετσόβου, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Βορείων Τζουμέρκων, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την κοινή προσπάθεια, όπως τόνισαν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, ενώ ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά μίλησε για τα στοιχεία που πρέπει να αναδείξει ο φάκελος της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ