Η Ήπειρος πηγαίνει… Μέγαρο..

AFISA P LOYKASΠανηγυρική κάθοδος του Ηπειρώτικου Πολιτισμού στην Αθήνα . Αριστουργηματικές φορεσιές & κοσμήματα έως 100 ετών θα μεταφερθούν από τα Γιάννενα για την παράσταση.

«…Βαδίζουμε στα ίδια μέτρα, στα ίδια βήματα των προγόνων μας και μεταφέρουμε το δωρικό ύφος της γης μας, το ύψος και τη δύναμη των βουνών μας, τη σοβαρότητα και τη λεβεντιά των Ηπειρωτών, την αρετή τους. Στα βήματα των χορευτών μας εκφράζεται άμεσα και αιώνια η χαρά και η λύπη, ο καημός και ο ενθουσιασμός, οι ιστορικές περιπέτειες, η μοίρα των Ηπειρωτών…» είναι ο χαιρετισμός που έστειλε η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων (παράρτημα) Ιωαννίνων και Πιπιτσα Δουνια για την μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το γεγονός που σηματοδοτεί η σημερινή πρόσκληση συμμετοχής μας σε εκδήλωση για την παγκόσμια και πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων με θέμα «Ήπειρος ένας πολιτιστικός θησαυρός» μας συγκινεί και δίνουμε το παρόν και ως μορφωτικός & καλλιτεχνικός οργανισμός αλλά και ως πολίτες .

Περίσσια χαρούμενοι που θα βηματίσουμε με το κλαρίνο του Πέτρο Λούκα Χαλκιά του Σταυρου Καψαλη, του Νίκου Φιλιππίδη του Γιώργου Κοτσινη και του Χαραλαμπου Χαλκιά.

Το Λύκειο Ελληνίδων (Παράρτημα Ιωαννίνων έτος ίδρυσης 1921) με απόλυτη συνέπεια στα ιδανικά που υπηρετεί, τη διάδοση και την καλλιέργεια της λαϊκής χορευτικής και μουσικής παράδοσης έχει εξασφαλίσει την ηθική δικαίωση και έχει αποθησαυρίσει στην ιματιοθήκη του πολύτιμες αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες που θα τέρψουν την όραση και την ψυχή σας.

«Χαρείτε κυρίες και κύριοι χορούς από τα Γιάννενα
Χαρείτε χορούς από την Ήπειρο, πανάρχαια μήτρα του Ελληνισμού».
Πιπίτσα Γ. Δούνια Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων (Παράρτημα Ιωαννίνων)

Το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων θα φτάσει στην Αθήνα με την χορηγία των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Α.Ε. Με την υποστήριξη της Περιφερειακής Σύμβουλου Ηπείρου Α.Ε Νατάσας Τύρου Ούζα, φίλης του Συλλόγου Βαρέως Κάρδιο –Πνευμονοπαθειών του επιχειρηματία Κώστα Φαρμάκη και της εταιρείας «Δωδώνη» θα φιλοξενηθεί και θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Οι θεατές την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 θα παρακολουθήσουν μια παράσταση που θα αναδείξει την επιβίωση παλαιών τεχνικών και ηχοχρωμάτων στην σύγχρονη οργανοταξία της ηπειρώτικη παραδοσιακής μουσικής. Τον σχεδιασμό έχει κάνει ο ζωντανός θρύλος του κλαρίνου, Πέτρο – Λούκας – Χαλκιας και θα παρουσιαστεί με δεξιοτέχνες του κλαρίνου, Σταύρος Καψάλη, Νίκο Φιλιππίδη, Γιώργο Κωτσίνη, Χαράλαμπο Χαλκιά και καταξιωμένους τραγουδιστές : Αντώνης Κυρίτσης, Σάββας Τσιάτρας, Κώστας Τζίμας, Παγώνα Αθανασίου, Ανθούλα Νούση, Γιάννης Καψάλης, Δημήτρης Υφαντής.

Την μουσική επιμέλεια έχει ο δεξιοτέχνης και μουσικολογος Γιώργος Κοτσίνης «… Αν η ελληνική μουσική παράδοση, μας κληροδοτεί κάτι αξιόλογο που να ενδιαφέρει την μουσική ως τέχνη και μάλιστα τέχνη σύγχρονη, αυτό πρέπει να αναζητηθεί στην τέχνη των μουσικών που εμπνέονται και συνεχίζουν μια παλαιά παράδοση και ειδικότερα πρέπει να στραφεί κανείς στις διαδικασίες που παράγουν την αντίληψη περί μελοποιίας του εμπειροτέχνη, όπως αυτή εμφανίζεται στον αυτοσχεδιασμό.

Η εν λόγω συναυλία, εκ του θέματός της αλλά και του τρόπου προσεγγίσεώς του, συμβάλλει, πιστεύουμε, αποτελεσματικά στην προσπάθεια αναίρεσης μιας αντίληψης που για πολύ χρόνο υποτιμούσε την μουσική παράδοση. Αυτή η μουσική, εξεταζόμενη και από την σκοπιά του καλλιτέχνη δημιουργού, παρέχει ένα ανυπολόγιστης αξίας υλικό, τόσο για απλή παρουσίαση, όσο και για αξιοποίηση…» είναι η σημείωση του μουσικού επιμελητή.

Καλλιτεχνική Δ/νση Πέτρο Λούκας Χαλκιάς, και Mουσική Eπιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης.

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Τηλ. 2107282333, www.megaron.gr

Τιμές εισιτηρίων: 18(φοιτητικό), 20, 30, 38, 50 Ευρώ.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του, Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Καρόλου Παπούλια, Των Υπουργείων, Υγείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων – ΕΟΜ, της European Heart And Lung Transplant Federation- EHLT (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς-Πνεύμονα) & της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, και με την συνεργασία του «ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΑΙΤΙΟΝ»

Ο χαιρετισμός από τη Νατάσα Τύρου- Ούζα
Για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης καθοριστική ήταν η συμβολή της Περιφερειακής Συμβούλου Νατάσας Τύρου- Ούζα.

Στο μήνυμά της η κ. Τύρου αναφέρει:

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ιδιαίτερο και διπλό συμβολισμό τη απόλυτη πρόσφορα στον συνάνθρωπο και την ανάδειξη της Ηπειρώτικης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έχω την τιμή να είμαι φίλη του ΣΥΛΟΓΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ και να παρακολουθώ χρόνια το έργο και τον αγώνα της προέδρου της κας Ι. Λεβαντή.

Θέλω και εγώ από την πλευρά μου να συνταχτώ υπερ του μεγάλου αγώνα για την ενημέρωση των συμπολιτών μας ώστε να γινόμαστε οι Έλληνες δωρητές οργάνων και να στείλω το μήνυμα της δωρεάς για την ζωή, της δωρεάς οργάνων, από εδώ, από την Ήπειρο, την πατρίδα των μεγάλων ευεργετών προς την πατρίδα και τον συνάνθρωπο.

Για την πρόεδρο και ιδρύτρια του Συλλόγου το ελάχιστο είναι να πω ότι ως άνθρωπος και γυναίκα υποκλίνομαι στο ψυχικό σθένος, το κουράγιο και τη στάση ζωής και αισιοδοξίας που μεταδίδει σε όλους μας και κυρίως στους ανθρώπους που ζουν την περιπέτεια της μεταμόσχευσης.

Ως μητέρα θα ήθελα να αναφερθώ στις κυρίες Σοφία Αδάμ και Ζωή Κωσταρίδη οι οποίες αφού δέχτηκαν οι ίδιες το ¨δώρο της μεταμόσχευσης¨ έφεραν παιδιά στον κόσμο επιβεβαιώνοντας την αξία της δωρεάς οργάνων, αλλά και στη μητέρα Λεμονιά Μεσογίτη που προσέφερε τα όργανα του παιδιού της και δημιούργησε έναν Σύλλογο συνεχούς προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Δεν υπάρχουν λόγια, παρά μόνο σεβασμός και σκέψεις ευγνωμοσύνης.

Αρνητικό σημείο όμως, παρά την όλη σοβαρή προσπάθεια του Συλλόγου, και το Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων παραμένει η κατάταξη της Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της λίστας δωρεάς οργάνων λόγω της ελαχίστης ενημέρωσης και της μεγάλης παραφιλολογίας που προκαλεί καχυποψία και επιφυλάξεις με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές και συνάνθρωποι. Ένας δότης μπορεί να σώσει έως και 9 ανθρώπους!

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η δική μου θέληση είναι να μεταλαμπαδεύσω το μήνυμα αυτής της προσπάθειας με στόχο την εγκυρότερη ενημέρωση και την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας πιστεύοντας πως η δωρεά οργάνων, δεν είναι ευεργεσία αλλά η απόλυτη έννοια της προσφοράς, χαρίζει την ίδια τη ζωή όταν πια έχουμε χάσει την δική μας. Για να γίνω πιο σαφής θα αναφερθώ την επιγραφή που διάβασε η κα Λεβαντή στην πόρτα του νοσοκομείου Her Field του Λονδίνου κατά την προσαγωγή της για την επέμβαση «Μην κρατάτε τα όργανα για τους ουρανούς, οι ουρανοί γνωρίζουν ότι τα χρειαζόμαστε εδώ».

Με την ιδιότητα μου ως Περιφερικής Συμβούλου Ιωαννίνων και την αγάπη μου για τον τόπο πιστεύω πως η γνήσια παραδοσιακή μουσική μας κληρονομιά είναι σημαντικό στοιχειό του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και ότι αναδεικνύεται με τέτοιες σοβαρές εκδηλώσεις .

Στην παράσταση της 14ης Νοεμβρίου 2014 θα δούμε επί σκηνής μερικούς από τους πιο αναγνωρισμένους και σημαντικούς ερμηνευτές της Ηπείρου που τιμούν μέσω της μελέτης παλαιών τεχνικών την ερμηνεία της δημοτικής μουσικής και συμβάλλουν καίρια στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής της αξίας.
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παρακολουθήσουμε την τέχνη των μουσικών που εμπνέονται και συνεχίζουν μια παλαιά παράδοση. Η συναυλία αποτελεί μια παραστασιολογικη πραγματεία στις διαδικασίες που παράγουν την αντίληψη περί μελοποιίας του εμπειροτέχνη, όπως αυτή εμφανίζεται στον αυτοσχεδιασμό, μέγας εκπρόσωπος του οποίου στην περίπτωση μας είναι ο κορυφαίος στο είδος παγκοσμίως Πέτρο Λουκας Χαλκιας .

Σημαντική η παρουσία του ιστορικού Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων « που έχει τον βηματισμό των προγόνων μας και μεταφέρει το δωρικό ύφος της γης μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ