Ηλεκτρονικό «φρένο» στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών

TSIAGARA PAKETA

TSIAGARA PAKETAΗλεκτρονικό φρένο στο λαθρεμπόριο και την απάτη στα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων σήμανσης – ιχνηλασιμότητας και ψηφιακής επαλήθευσης σε όλα τα πακέτα τσιγάρων και καπνού και στις φιάλες των αλκοολούχων ποτών. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα το οποίο θα επιτρέπει την παρακολούθηση όλων των προϊόντων καπνού και ποτών και θα εντοπίζει τα λαθραία ή νοθευμένα προϊόντα.

 

Για την εισαγωγή του νέου συστήματος η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενες εταιρίες να υποβάλλουν προτάσεις για την ανάπτυξη του κατάλληλου συστήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι συμβατό με το πληροφοριακό σύστημα των Τελωνείων ICISnet καθώς και με τις προβλέψεις της Κοινοτικής Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού και να μπορεί να εφαρμοστεί και στα αλκοολούχα ποτά.

Στις προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να περιγράφεται η μορφή και τα χαρακτηριστικά της σήμανσης και τα βασικά τεχνικά πρότυπα του συστήματος παρακολούθησης και εντοπισμού, καθώς και κοστολογικά στοιχεία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα τελευταία χρόνια λόγω και της υψηλής φορολογίας η λαθραία διακίνηση τσιγάρων έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Μόνο το 2013 τα «διαφυγόντα φορολογικά έσοδα, με βάση τις ποσότητες παράνομων καπνικών προϊόντων, ανήλθαν σε 724 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση το 2014.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στη Γενική Δ/νση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. – Δ/νση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης μέχρι και την 12/12/2014 στην ταχυδρομική διεύθυνση:

Υπουργείο Οικονομικών
Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων
Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.
Διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης
Καραγεώργη Σερβίας 10
Τ.Κ. 10 184, Αθήνα
ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου finexcis@otenet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ