Ζωντανεύουν στα Τζουμέρκα τα παλιά μονοπάτια

KALARYTES14

KALARYTES14Τα παλιά μονοπάτια, που κάποτε κρατούσαν ζωντανή την περιοχή των Τζουμέρκων αποτελώντας τις βασικές οδούς μετακίνησης, αυτά που αποτελούν δείγμα πολιτισμού, στους επόμενους μήνες θα είναι και πάλι προσβάσιμα.

Για την ανάπλαση της περιπατητικής διαδρομής “Στρατώνες – σκάλα προς Συρράκο – Καλαρρύτικος ποταμός» υπογράφτηκε ήδη η σύμβαση. Το έργο έχει προυπολογισμό 650 χιλιάδων ευρώ και θα ξεκινήσει μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

 

Πρόκειται για την ανάδειξη – ανάπλαση και συντήρηση του υφιστάμενου παλιού μονοπατιού που χρησιμοποιούνταν για τη σύνδεση με τον ποταμό Καρρύτικο, για τις μεταφορές των προϊόντων, την πρόσβαση σε νερόμυλους, εξωκλήσια και την πρόσβαση σε φυσικές πηγές, χωράφια ή ποιμενικές εγκαταστάσεις. Η διαμόρφωση του μονοπατιού θα οδηγήσει στην αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος και των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Με την υλοποίηση της ανωτέρω πράξης, θα διαμορφωθεί μια πεζοπορικήδιαδρομή μήκους 1400 m, διάρκειας περίπου μίας ώρας και με μικρό βαθμό δυσκολίας.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση συμπληρώνει μια σειρά από τέσσερα παρόμοια έργα, που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και αφορούν σε ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών.

Είναι βέβαιο ότι η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα βοηθήσουν στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής με την προσέλκυση και διευκόλυνση των επισκεπτών να γνωρίσουν σημεία σπάνιας ομορφιάς του Δήμου μας.

Τα υπόλοιπα έργα είναι:
Περιπατητικές διαδρομές Τ.Κ. Ματσουκίου με προροϋπολογισμό 178.000, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ανάπλαση περιπατητικής διαδρομής «Καλαρρύτες – Μύλος Κουιάσα – Γέφυρα Φίλου», με προυπολογισμό 400 χιλιάδες ευρώ, το οποίο επίσης είναι σε εξέλιξη.

Κατασκευή – σήμανση μονοπατιών και διαμόρφωση θέας ποταμού Αράχθου Κατσανοχωρίων, με προϋπολογισμό 450.000 το οποίο επίσης είναι σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ