Ζαλογγογέφυρο: Πέτρινο μνημείο και θαύμα…

ZALOGGOGEFYRO

ZALOGGOGEFYROΖαλογγογέφυρο. Στα όρια των οικισμών Ζαλόγγου και Βροσύνας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεφύρια της Ηπείρου, με όλα τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κομψοτέχνημα από τον μάστορα που αιώνες πριν πελέκησε την πέτρα κι άφησε για πάντα τα σημάδια του.

Ιστορικό διατηρητέο μνημείο, μακριά από τα ανθρώπινα βλέμματα σήμερα, στέκει αγέρωχο διατηρώντας όλο το μεγαλείο της εποχής του.

Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι με άνοιγμα τόξου 11.30 μέτρα, ύψος 8 μέτρα και πλάτος δύο μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν χτίστηκε με δωρεά από την ακμάζουσα κάποτε Μονή Μακρυαλέξη που βρίσκεται στην Κάτω Λάβδανη.

Πριν κατασκευαστεί η Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσα, το Ζαλογγογέφυρο ήταν υποχρεωτική διάβαση για τη σύνδεση των Ιωαννίνων με την Ηγουμενίτσα και την Παραμυθιά.

Το γεφύρι έχει συντηρηθεί τα τελευταία χρόνια και χαμένο στην κοιλάδα του Ζαλογγίτικου ποταμού, μπορούν να το ανακαλύψουν μόνο οι τολμηροί.

«…Παίρνουμε το δρόμο για το χωριό Κάτω Ζάλογγο και μόλις φτάσουμε ρωτάμε, πως μπορούμε να πάμε στο γεφύρι! Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο που οδηγεί την κοιλάδα του Ζαλογγίτικου και μόλις κατέβουμε προχωράμε για 4 χιλιόμετρα προς την πλευρά της Βροσίνας….»

Φωτό και πληροφορίες: petrinagefiria.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ