Ζαγόρι: Εκδηλώσεις μνήμης στα μαρτυρικά χωριά

GREBENITIΕκδηλώσεις με τίτλο «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» οργανώνει ο Δήμος Ζαγορίου το Σάββατο 13 Ιουλίου στους Ασπράγγελους και την Κυριακή 14 Ιουλίου στο Γρεβενίτι.

Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων, 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του 1943, είναι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών, ο Σύνδεσμος Ζαγορισίων Ιωαννίνων, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ζαγορίου, οι Τοπικές Ενότητες Ασπραγγέλων και Γρεβενιτίου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ασπραγγέλων και Μεσοβουνίου, καθώς και ο Μορφωτικός Σύλλογος Γρεβενιτίου. Το Σάββατο, στις 8 το βράδυ, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στους Ασπράγγελους και θα ακολουθήσει εκδήλωση για τα μαρτυρικά χωριά Ζαγορίου, με ομιλητή τον πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ζαγορίου Βασίλη Τζιόβα, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το χρονικό των γεγονότων και προβολή.

 

Η εκδήλωση θα κλείσει με χορωδία, τον Εθνικό Ύμνο και δεξίωση.

Την Κυριακή, στις 8 το πρωί, θα τελεστεί εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Γρεβενίτι, και θα ακολουθήσουν στις 11 επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Λίγο μετά τις 12 θα ξεκινήσει μία ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Πετρίδειο Κληροδότημα. Ομιλητές θα είναι ο τέως Νομάρχης Ιωαννίνων, εκπρόσωπος Π.Ο.Α.Ε.Α. Β. Μπρακατσούλας, με θέμα Μαρτυρικά Χωριά και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των γερμανικών επανορθώσεων Αριστ. Συγγελάκης, που θα αναφερθεί στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων.

Συντονιστής της ημερίδας είναι ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας και θα ακολουθήσει δεξίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ