Ζαγοροχώρια…. Χαμένα στο χιόνι, εικόνες που μοιάζουν πίνακες ζωγραφικής!

ZAGOTSEP1

ZAGOTSEP1ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σαν ζωγραφιά…. Το χιόνι τύλιξε τα χωριά του Ζαγορίου… Ένα λευκό πέπλο κάλυψε τη γκρι πέτρα και δημιούργησε ένα εντυπωσιακό τοπίο.

Εικόνες σαν ζωγραφιά…

Από τους Ασπραγγέλους μέχρι το Τσεπέλοβο, από το Μονοδέντρι μέχρι την Ελάτη, από τους Κουκούλι και τους Κήπους…

 

ZAGOTSEP2

Ένας πίνακας κεντημένος με βασικό χρώμα το άσπρο.

ZAGOGEFYRIΤα πέτρινα γεφύρια στέκουν αγέρωχα κουβαλώντας όλο το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής και τους μύθους αιώνων. Αντιστέκονται στο χρόνο και στα καιρικά φαινόμενα. Και κάτω από τη σκιά των βράχων, κάτω από το χιόνι, έρχονται μάρτυρες του δικού τους παρελθόντος.

Τα άλογα στα χιονισμένα χωράφια στέκονται αγέρωχα. Η ομορφιά τους έρχεται να προστεθεί σε αυτή του τοπίου και να σκλαβώσει τα βλέμματα όσων έτυχε να κινηθούν προς το Ζαγόρι.

ZAGOALOGA

Τόπος πίσω από τα βουνά… Και σε τούτο τον τόπο το χιόνι σήμερα ξεπερνά τα πενήντα εκατοστά. Ο κεντρικός δρόμος έχει ανοίξει. Τα αποχιονιστικά δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς. Έτσι προβλήματα δεν υπάρχουν.

Άλλωστε όπως λένε οι κάτοικοι στο Τσεπέλοβο «μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια».

ZAGOTSEP3

Οι ίδιοι παίρνουν τα φτυάρια και καθαρίζουν τα στενά, πέτρινα σοκάκια. Όπως έκαναν πάντα. Παλιά οι νοικοκυρές καθάριζαν από «πόρτα σε πόρτα» όμως τώρα τα περισσότερα σπίτια είναι κλειστά και ο καθένας καθαρίζει μέχρι να φτάσει στον κεντρικό δρόμο κι από κει στην πλατεία του χωριού.

ZAGOSOKAKI

Περίπου εκατόν είκοσι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι στο Τσεπέλοβο. Ηλικιωμένοι οι περισσότεροι. Ο χειμώνας δεν τους ενοχλεί. Έχουν κάνει όλοι το «κουμάντο» τους.

ZAGOTSEP4

Οι νεότεροι συγκεντρώνονται στο καφενείο. Τοπικές λιχουδιές, τσίπουρο και τάβλι. Έτσι περνά μία καθαρά χειμωνιάτικη μέρα, όπου οι εργασίες σε εξωτερικούς χώρους είναι αδύνατες…

Αν είχαν και τηλεόραση όλα θα ήταν τέλεια, λένε οι κάτοικοι στο Τσεπέλοβο για να συμπληρώσουν πως από όταν ήρθε το ψηφιακό σήμα, οι ίδιοι τις περισσότερες μέρες έχουν απέναντί τους μαύρες οθόνες… Και η τηλεόραση είναι παρέα και συντροφιά για τους περισσότερους.

Ξενώνες, ξενοδοχεία, ταβέρνες λειτουργούν σε καθημερινή βάση. Άλλωστε η περιοχή είναι όμορφη όλες τις εποχές του χρόνου και προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Πανέτοιμη κι αυτή τη φορά για να προσφέρει τις πιο εντυπωσιακές εικόνες στους ξένους επισκέπτες αλλά και σε όσους ανηφορίσουν από τα Γιάννινα….

ZAGOTSEP5

Ανάλογες είναι οι εικόνες σε όλα τα χωριά του Ζαγορίου. Το Καπέσοβο έχει γίνει στίχος στα δημοτικά τραγούδια. Μικρό και γραφικό. Και κάτω από το χιόνι δείχνει παραμυθένιο. Μόλις δεκαπέντε οι μόνιμοι κάτοικοι. Αναμμένα τζάκια και σόμπες, για να αντιμετωπιστεί το κρύο, το οποίο γίνεται πιο έντονο μόλις ο ήλιος πέσει…

ZAGOKAP

ZAGOKAP1

Το χιόνι, ακόμη και σε μέρες που ξεπερνά το μισό μέτρο δεν επηρεάζει τους ρυθμούς της ζωής τους…

Μόνο που αλλάζει τις εικόνες που αντικρίζουν τα μάτια…

Κι είναι αυτό το λευκό που καλύπτει τα πέτρινα χωριά του Ζαγορίου… Και τα κάνει σαν ζωγραφιά.

ZAGOXIONI

ZAGOPETRA

ZAGOBOYNA

ZAGOAGEL

ZAGOTSEP6

ZAGOTSEP5

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ