Εφιάλτης για τους δήμους… Εξοργισμένοι οι δήμαρχοι … Αδειάζουν τους λογαριασμούς μέσα σε λίγες ώρες…

xrhma simaia

xrhma simaiaΑντιμέτωποι με έναν πραγματικό εφιάλτη, βρίσκονται όλοι οι Δήμοι, οι οποίοι βλέπουν από μία στιγμή στην άλλη τα ταμεία τους να μένουν άδεια!!!

Ότι διαθέσιμο υπάρχει σε οποιονδήποτε λογαριασμό, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μεταφέρεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες του κράτους.

Εντός της Τρίτης, οι Δήμοι οφείλουν να έχουν υπολογίσει τα χρήματα που χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του επόμενου δεκαπενθημέρου –μισθοδοσία, πληρωμές έργων κι άλλα- και τα υπόλοιπα θα μεταφερθούν άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αναστάτωση που επικρατεί είναι ήδη μεγάλη, καθώς ουσιαστικά τινάζεται στον αέρα η τοπική αυτοδιοίκηση και ο όποιος προγραμματισμός, ενώ συνάμα σε δυσχερή θέση θα βρεθούν και οι ιδιωτικές τράπεζες όπου ήταν κατατεθειμένα τα ποσά αυτά.

Εξ ίσου σοβαρό αναμένεται να είναι το πρόβλημα και για την Τράπεζα Ηπείρου, η οποία αιφνιδίως χάνει μεγάλο μέρος ρευστότητας καθώς θα φύγουν τα κεφάλαια των δήμων.

Στο Δήμο Ιωαννιτών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να γίνει καταγραφή των δαπανών του δεκαπενθημέρου. Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα του μεγαλύτερου δήμου της Ηπείρου ανέρχονται στα δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλο μέρος του ποσού αυτού θα καταλήξει μέσα στις επόμενες ώρες στην Τράπεζα Ελλάδος.

Σύμφωνα με μία πρόχειρη εκτίμηση, τα ταμειακά διαθέσιμα των δεκαοκτώ δήμων της Ηπείρου υπολογίζονται στα εκατό εκατομμύρια ευρώ.

Η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση, σημειώνουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ηπείρου, που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιουργούν αδιέξοδα που δύσκολα θα ξεπεραστούν, τις συνέπειες των οποίων όμως θα πληρώσουμε ακριβά όλοι μας.

Το πρόβλημα είναι εξ ίσου σοβαρό και για τους μικρότερους δήμους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τους μεγάλους.

«Ξαφνικά έρχεται το κράτος για να πάρει, για παράδειγμα, τις εισπράξεις από το νερό… Τα χρήματα δηλαδή που έδωσαν οι δημότες μας από το υστέρημα της σύνταξής τους ή από το πενιχρό τους εισόδημα… Δεν υπάρχει καμία λογική», τόνισε αυτοδιοικητικός της Ηπείρου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στην τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν κρύβουν τον φόβο τους για ματαίωση της επιχορήγησης του επόμενου μήνα, γεγονός που θα τους τινάξει στον αέρα.

Η πρώτη αντίδραση της ΚΕΔΕ είναι ιδιαίτερα αιχμηρή ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο παρουσία και πολλών προέδρων ΠΕΔ προκειμένου να εκτιμήσει τα τελευταία δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ