Ευρωπαϊκή πρωτιά στα φακελάκια

GIATROI EOPYY

GIATROI EOPYYΠρώτοι στο «φακελάκι». Δεύτεροι σε γεννήσεις με καισαρικές τομές. Προτελευταίοι στα δικαιώματα των ασθενών και στη νοσηλεία των ηλικιωμένων κατ’ οίκον…

Είναι μερικές μόνον από τις «επιδόσεις» του συστήματος Υγείας της Ελλάδας, οι οποίες το βυθίζουν στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών συστημάτων. Η κατάσταση επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς υποχωρεί διαρκώς. Συγκρινόμενο με τα συστήματα 36 χωρών, καταλαμβάνει την 28η θέση, χάνοντας τρεις θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα δικαιώνουν τις διαπιστώσεις των Ελλήνων ασθενών κατά την καθημερινή τους επαφή με το σύστημα. Προκύπτουν, δε, από την ετήσια έκθεση «Euro Health Consumer Index 2014», η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη (και χειρότερη) θέση στις πληρωμές γιατρών «κάτω από το τραπέζι». Απαντώντας στο ερώτημα εάν έχετε δώσει «φακελάκι», με κλίμακα στις απαντήσεις 1 = πάντα και 3 = ποτέ, ο μέσος όρος των απαντήσεων που έδωσαν οι Ελληνες ήταν «1,3». Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι πληρώνουμε σχεδόν πάντα και μας χαρίζει την πιο αρνητική επίδοση μεταξύ των 36 χωρών.

Στη διαφθορά στον ιατρικό χώρο μάς ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Σερβία, η Κροατία, η Αλβανία και η Κύπρος. Πολύ σπάνιο είναι το «φακελάκι» στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ οι Ισπανοί βρίσκονται μια ανάσα από το «3», δηλαδή δεν πληρώνουν (σχεδόν) ποτέ κάτω από το τραπέζι.

Απογοητευτική είναι η επίδοση του ελληνικού συστήματος και στα δικαιώματα και στην πληροφόρηση των ασθενών. Η άγνοια του τι πρέπει να γίνει όταν διαγνωστεί η ασθένεια ή ποια είναι η εξέλιξη μιας επέμβασης ή μας θεραπευτικής πράξης, είναι το «σήμα κατατεθέν» του συστήματος. Πολύ χαμηλά βρίσκεται η χώρα και ως προς τη δυνατότητα των ασθενών να αναζητούν δεύτερη γνώμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ