Ευρωπαϊκή Γιορτή πουλιών και στα Γιάννινα

ARGYROPELEKANOIΕκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα πετάξουν προς τα χειμερινά τους καταφύγια στην Αφρική.

Άνθρωποι από 37 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία θα παρατηρήσουν φέτος τους φτερωτούς ταξιδιώτες και θα μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευσή τους και τις απειλές που αντιμετωπίζουν.

 

Η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που ταξιδεύουν από τον Βορρά προς τον Νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών προκειμένου να περάσουν τον χειμώνα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας για 2η συνεχή χρονιά ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, για συμμετοχή τους στη Γιορτή πουλιών το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα με τον συντονισμό της Ορνιθολογικής, σε περισσότερες από 30 περιοχές. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για το υπέροχο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών στη Μεσόγειο και την Αφρική.

Η Κλιματική Αλλαγή, η αλλαγή στις χρήσεις γης, η λαθροθηρία και η απώλεια των βιοτόπων που έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους (όπως οι περιοχές στάθμευσης για ξεκούραση και ανεφοδιασμό κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής), αποτελούν τις κύριες απειλές για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Η εκδήλωση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ξεκινάει στην πλατεία Μαβίλη (καλωσόρισμα, έκθεση φωτογραφίας, διανομή πληροφοριακού υλικού), την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στις 11:00, και περιλαμβάνει βόλτα στο νησάκι Ιωαννίνων με ενημέρωση-ευαισθητοποίηση στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας, δραστηριότητες για παιδιά (κατασκευές, μουσικοθεατρικό παιχνίδι από τους «Αθεράπευτους», ζωγραφική) και παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών -European Birdwatch- είναι μια ετήσια εκδήλωση που συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την προστασία των πουλιών, Birdlife International, εταίρος της οποίας στην Ελλάδα είναι η Ορνιθολογική και περιλαμβάνει εκατοντάδες οργανωμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και παρατήρησης πουλιών, που υλοποιούνται ταυτόχρονα σε πλήθος χωρών.

Πέρσι, ο εορτασμός της Γιορτής Πουλιών υλοποιήθηκε για 20ή χρονιά και συμμετείχαν περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι σε 34 χώρες, ενώ παρατηρήθηκαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πουλιά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ