Ευκαιρία ρύθμισης χρεών με ευνοϊκούς όρους

MANTALOBAS T 11 14Να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή, και να προσέλθουν στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, κάλεσε τους οφειλέτες ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας.

«Οι διατάξεις του νόμου είναι ευνοϊκές και προκύπτουν σημαντικές ωφέλειες γι’ αυτόν που θα υπαχθεί στη ρύθμιση, που φτάνουν μέχρι και την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων», είπε ο κ. Μανταλόβας.

Έκανε έκκληση στους πολίτες να προβούν σε ρύθμιση, καθώς – όπως έκανε γνωστό- η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου έχει εκπονήσει σχέδιο για την αύξηση των εσόδων, κυρίως μέσω των ανείσπρακτων οφειλών κι αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο τα «ανείσπρακτα» και θα προβεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για να διαφυλάξει τα συμφέροντα του.

Ο κ. Μανταλόβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους καταστηματάρχες και όσους μισθώνουν κοινόχρηστους χώρους κι έχουν οφειλές και πρόστιμα, ώστε να προσέλθουν να τα ρυθμίσουν για να μπορούν να λάβουν δημοτική ενημερότητα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να προχωρήσουν στην επανενοικίαση των χώρων αυτών από το Δήμο τη νέα χρονιά.

Ευνοϊκή η ρύθμιση
Αίτηση για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν στην Οικονομική Υπηρεσίας έως τις 30 Νοεμβρίου. Τα ποσά αφορούν βεβαιωμένες οφειλές των πολιτών μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2014. Ο αριθμός των δόσεων μπορεί να είναι από 24 έως 100, υπό την προϋπόθεση ότι το ελάχιστο ποσό δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

Δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών, καθώς και οφειλές από εισφορές σε χρήμα που έχουν βεβαιωθεί πριν το 2010.

Απέδωσε η προηγούμενη ρύθμιση
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θανάσης Μανταλόβας παρουσίασε απολογιστικά στοιχεία για την προηγούμενη ρύθμιση που ίσχυσε από τον Απρίλιο του 2014, λέγοντας ότι «απέδωσε καλύτερα από κάθε προηγούμενη φορά».

Συγκεκριμένα υπέβαλαν αίτηση περίπου 350 οφειλέτες του Δήμου και το ρυθμιζόμενο ποσό θα ανέρθει περίπου στο 1,2 εκατ ευρώ.

Σχέδιο αύξησης εσόδων

Όπως προαναφέρθηκε η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών έχει εκπονήσει σχέδιο για την αύξηση των εσόδων του Δήμου, κυρίως μέσω των ανείσπρακτων οφειλών, πολλές εκ των οποίων χρονολογούνται από το μακρινό παρελθόν.

«Σε πρώτη φάση απευθυνόμαστε σε μεγαλο-οφειλέτες και συγκεκριμένα σε όσους οφείλουν στο Δήμο πάνω από 10.000 ευρώ», είπε ο κ. Μανταλόβας και πρόσθεσε: «θα τους καλέσουμε με διάθεση να βρούμε μια λύση. Ξέρουμε ότι η εποχή είναι δύσκολη, αλλά ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να διαφυλάξει τα συμφέροντα του, γι’ αυτό αν δεν υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση θα προβούμε σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης».

Σήμερα εμφανίζονται περίπου 49 εκατομμύρια ανείσπρακτες οφειλές στα ταμεία του Δήμου, ωστόσο το πραγματικό ποσό που μπορεί να διεκδικήσει ο Δήμος υπολογίζεται περίπου στα 30 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί υπάρχει μια «εσωτερική οφειλή» 9 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΥΑΙ και τις δανειακές υποχρεώσεις του παρελθόντος που αναγκαστικά κάλυπτε ο Δήμος. «Πλέον η ΔΕΥΑΙ είναι σε θέση να ανταποκρίνεται η ίδια στις τοκοχρεωλυτικές δόσεις», είπε ο κ. Μανταλόβας.

Επίσης υπάρχουν οφειλές από εταιρείες που πτώχευσαν, «σταθμεύουν» για πολλά χρόνια στους καταλόγους του Δήμου και ρεαλιστικά είναι αδύνατον να εισπραχθούν.

«Δεν έχει νόημα να μεταφέρουμε από χρόνο σε χρόνο οφειλές που δεν μπορούμε να εισπράξουμε. Σήμερα ξεκαθαρίζουμε έναν έναν τους φακέλους των οφειλετών για να υπάρχει μια πραγματική εικόνα», όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Όπως γνωστοποίησε, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει νομική υποστήριξη της υπηρεσίας, ώστε να διεκδικηθούν μεθοδικά οι ανείσπρακτες οφειλές.

Ανταποδοτικά Τέλη

Με την ευκαιρία της συνέντευξης τύπου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας αναφέρθηκε στην έγκριση των ανταποδοτικών τελών από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου δεν επιβάλλεται καμία αύξηση ενώ υπάρχει διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου, που επιφέρει μειώσεις της τάξης του 25% σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον στο κοινωνικό τιμολόγιο εντάσσονται οι μονογονεϊκές οικογένειες. Επίσης διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για τους πολύτεκνους, από 26.000 σε 32.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από τα τέσσερα.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μανταλόβας, τις επόμενες ημέρες και μόλις εγκριθεί –κατά την τυπική διαδικασία- η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Δήμο, που θα καλούν τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου να υποβάλουν τα δικαιολογητικά, ώστε να γίνει η μείωση στη χρέωση των τελών.

«Προσπαθήσαμε να επιδείξουμε κοινωνική ευαισθησία σε καιρούς χαλεπούς για την αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα να στηρίξουμε το αξιόμαχο της υπηρεσίας καθαριότητας», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ