ΕΣΠΑ: Σε κίνδυνο τα έργα, στον αέρα οι κοινωνικές δομές και οι εργαζόμενοι

espa sakouli1

espa sakouli1

Μετά τα έργα του ΕΣΠΑ, τα οποία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, με ορισμένα να καταλήγουν μαθηματικά εκτός χρηματοδότησης, τον κίνδυνο να τιναχθούν στον αέρα αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά προγράμματα, αλλά και όλοι όσοι πληρώνονται από κοινοτικά κονδύλια.

Η χρηματοδότηση της χώρας με ρευστό έχει κολλήσει στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με το «κουαρτέτο» των δανειστών, καθώς υπάρχουν χαοτικές αποκλίσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές και οι πολίτες βρίσκονται στα «κάγκελα», αφού ένα μπλοκάρισμα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα δημιουργήσει πραγματικό «χάος».

Η «σύγχυση» που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομίας είναι ενδεικτική, αφού ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, επικαλούμενο «έκτακτες υποχρεώσεις» με το τοπίο να συνεχίζει να παραμένει θολό για το πότε και να θα επιδοτηθούν τα προγράμματα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς βρίσκονται στον «αέρα» όλοι όσοι πληρώνονται μέσω των προγραμμάτων και ο κόσμος αγωνιά για την επόμενη μέρα.

Τα κοινωνικά προγράμματα

Μετά τα έργα του ΕΣΠΑ, τον κίνδυνο να τιναχθούν “στον αέρα” και τα κοινωνικά προγράμματα των δήμων όπως το “Βοήθεια στο Σπίτι”, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, καθώς “η ροή χρηματοδοτήσεων των δήμων για το 2015 υστερεί τουλάχιστον κατά 30%, ενώ απομένουν μόλις 2 μήνες για να κλείσει ο χρόνος”.

Μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο κατά τη συνεδρίαση του το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να συγκληθεί το επόμενο διάστημα έκτακτη Γενική Συνέλευση, με κεντρικό θέμα τα οικονομικά των δήμων.

Σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η άμεση απόδοση των σχετικών ποσών υπάρχει ο κίνδυνος οι δήμοι να μην μπορούν να “ισοσκελίσουν” τους προϋπολογισμούς τους και χιλιάδες πολίτες να υστερηθούν από σημαντικές και προγράμματα κοινωνικές παροχές όπως για παράδειγμα το Βοήθεια στο Σπίτι, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι βασικότερες υστερήσεις αφορούν στις χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών έργων των δήμων μέσω ΣΑΤΑ, στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και τα προγράμματα υλοποίησης ΟΚΑΝΑ. Επιπλέον η αυτοδιοίκηση δεν έχει λάβει κανένα ποσό για τις Οφειλές Παρελθόντων Ετών. Καθυστερήσεις σημειώνονται και στις χρηματοδοτήσεις των Περιφερειακών Ενώσεων και της ΚΕΔΕ.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ