‘Εργα, αντιπλημμυρικά και Ιόνια, στις συσκέψεις του δημάρχου

gianoulis atina

gianoulis atina

Τριήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ν. Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στη Γενική Γραμματεία Υδάτων υπό την προεδρία του κ. Γκανούλη, παρουσία της Δ/ντριας Προστασίας και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων κ. Μαρία Γκίνη, του Δ/ντή της ΔΑΕΕ/ΓΓΥ/ΥΠΥΜΕΔΙ κ. Αντώνη Κοτσώνη, του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Ψαθά Βασιλείου, του Δημάρχου Αρταίων κ. Τσιρογιάννη Χρήστου, του Δ/ντή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου κ. Μιχελάκη και τέλος του Δ/ντή Υπηρεσίας Υδάτων Ηπείρου.

Αρχικά συζητήθηκε η ΄΄αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής Αράχθου κατάντη των φραγμάτων Πουρνάρι Ι και Πουρνάρι ΙΙ μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο΄΄.

Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων, στη λειτουργία του φράγματος της ΔΕΗ ανάντη των οικισμών και στη θωράκιση της περιοχής έως ότου υλοποιηθούν τα έργα.

Αποφασίστηκε ότι η Δ/νση της ΔΑΕΕ/ΓΓΥ/ΥΠΥΜΕΔΙ αναλαμβάνει τη μελέτη των αντιπλημμυρικών έργων με διεθνή διαγωνισμό ποσού 5 εκ. € το οποίο θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση όλων των απαιτούμενων μελετών και την επιβεβλημένη οριοθέτηση του ποταμού με αρχικό προϋπολογισμό ποσού 15 εκ. € που θα οριστικοποιηθεί με την ολοκλήρωση των οριστικών μελετών.

Οι μελέτες θα αφορούν το σύνολο της περιοχής από το φράγμα Πουρνάρι Ι μέχρι τις εκβολές του Αράχθου.

Η δεύτερη συνάντηση του Δημάρχου με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γεώργιο Δέδε πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας κ’ Τουρισμού, Γενική Γραμματεία Υδάτων.

Συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν την ΙΟΝΙΑ και ειδικότερα τη σύνδεση των οικισμών του Δήμου με τον κόμβο Κομποτίου, η ασφαλτόστρωση των παράδρομων από το Κομπότι έως τον Άγιο Δημήτριο θεωρώντας την αναγκαία δεδομένου ότι περνάνε μέσα από τον οικισμό και δημιουργούν προβλήματα, η ένταξη του αλιευτικού καταφύγιου Κόπραινας καθώς και η αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου που αφορά την πεδινή περιοχή και κυρίως τον εγκιβωτισμό των τσιμενταυλάκων.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Δ/ντρια Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Πόρων, όπου συζητήθηκε η ολοκλήρωση των έργων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Υπηρεσία διαβεβαίωσε ότι τα έργα που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα θα εξοφληθούν μέσα στο 2015, έργα τα οποία θα έχουν λογαριασμό πάνω από 20% του προϋπολογισμού θα μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και έργα τα οποία δε θα έχουν λογαριασμούς θα απενταχθούν.

Στο Δήμο Νικολάου Σκουφά τα ενταγμένα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και δεν τίθεται θέμα απένταξης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης κ’ Τουρισμού με την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών προγραμμάτων ΕΤΠΑ κ’ ΤΣ κ. Ευγενία Φωτονιάτα και σε φιλικότατο κλίμα συζητήθηκαν τα προβλήματα του Δήμου.

Η συζήτηση εστιάστηκε στα μεγάλα έργα τα οποία προωθεί ο Δήμος και έχουν να κάνουν με τον Πολιτισμό με κυρίαρχο θέμα την ένταξη σε πρόγραμμα της μελέτης που ολοκληρώνει ο Δήμος και αφορά στο χοροθέατρο ΄΄Νταμάρι΄΄ της Δ.Ε. Πέτα προϋπολογισμού 5 εκ. € καθώς επίσης και την ΄΄Κούλια΄΄ της Δ.Ε. Κομποτίου προϋπολογισμού περίπου 1 εκ. €.

Επιπλέον συζητήθηκε η αντιπλημμυρική θωράκιση και η συνεργασία με αντίστοιχους Δήμους στην Αλβανία μέσω του προγράμματος INTERREG το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα ένταξης καινοτόμων έργων.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ