Επόμενη στάση «Τερματικός Σταθμός»

termatikos st«Θαρρώ πως ορισμένα πράγματα είναι καλύτερα να τα συζητάμε. Και καμιά φορά ένας ξένος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για κάτι τέτοιο, δε βρίσκετε;».

Βρισκόμαστε σ’ ένα βαγόνι τρένου. Τέσσερις επιβάτες. Τέσσερις συναντήσεις στο ίδιο βαγόνι, στην ίδια θέση, στην ίδια διαδρομή. Ένας παράξενος επιβάτης ξεκινά την κουβέντα, στήνοντας ένα παιχνίδι με τον καθένα ξεχωριστά. Τους ωθεί να του εκμυστηρευτούν κάτι απ’ τη ζωή τους.

Είμαστε επιβάτες που κατεβαίνουν διαρκώς σε λάθος σταθμό και κάθε φορά μας φαίνεται ευκολότερο να ξεκινήσουμε τα πάντα από την αρχή με βάση αυτό το σφάλμα, παρά να περιμένουμε το επόμενο τρένο. Ως την επόμενη φορά που θα αποδειχθούμε το ίδιο απρόσεχτοι. Τέτοιοι είμαστε. Γι’ αυτό οι σιδηροδρομικές εταιρίες έφτιαξαν τους τερματικούς σταθμούς. Για να μας απαλλάξουν από το αδιάκοπο πήγαινε-έλα.

«Κανείς τους. Ούτε ένας. Αν υπήρχε έστω και ένας τόσα χρόνια θα τον είχα συναντήσει. Αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας που να καταλαβαίνει. Που να μην πηγαίνει πουθενά, που να μην έρχεται από πουθενά, να αναγνωρίζει τέλος πάντων τη σημασία τούτης της διαδρομής. Να εκτιμά κάποιον που ζει εδώ.»

Ένα έργο για τη χαμένη αίσθηση της ζωής, την απουσία της διερώτησης και τη βαθιά απώλεια των διαδρομών μας. Από τον Κωνσταντίνο Δ. Τζαμιώτη, υποψήφιο συγγραφέα για το βραβείο μυθιστορήματος στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Το έργο παρουσιάζεται στο θέατρο «Καμπέρειο» συνεχίζοντας τις παραστάσεις του φεστιβάλ «Θεατρική Άνοιξη 2015» που οργανώνει και παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Μετά τον Δήμο Αβδελιώδη και τον Παπαδιαμάντη, την Τάνια Παλαιολόγου και την «Ανεπίδεκτη διόρθωσης» μια ακόμη θεατρική παραγωγή με την πλέον σύγχρονη ματιά, αυτή του σήμερα. Με τρεις Γιαννιώτες καλλιτεχνικούς συντελεστές, τον Ορέστη Τάτση που υπογράφει τη σκηνοθεσία, τον Κωνσταντίνο Ζαμάνη που φιλοτέχνησε τα σκηνικά και τα κοστούμια και τον Άρη Τσαμπαλίκα που επωμίζεται έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, όλοι τους παλιοί συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, όπως επίσης και ο Παναγιώτης Ξενάκης που ερμηνεύει τον έτερο πρωταγωνιστικό ρόλο. Χορηγός επικοινωνίας Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων. Συντελεστές της παράστασης είναι:

«Τερματικός σταθμός» του Κωνσταντίνου Δ. Τζαμιώτη
Διανομή: Επιβάτης Α: Παναγιώτης Ξενάκης, Επιβάτης Β: Άρης Τσαμπαλίκας, Επιβάτισσα Γ: Διονυσία Σακελλαρίου, Επιβάτης Δ: Στέλιος Πατσιάς.
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Σκηνικά -κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Πέτρος Μάλαμας
Επιμέλεια κίνησης: Πωλίνα Κρεμαστά
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Χειρισμός βίντεο: Πέτρος Κολοτούρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Σπυριδούλα Βάνα
Βοηθός σκηνογράφου: Ιωάννα Λισγάρα
Φωτογραφίες: Άννα Ταγκάλου

Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Μαρτίου, ώρα 9:15′ μ.μ.
Θέατρο «Καμπέρειο» – Διάρκεια παράστασης: 90′
Τιμή εισιτηρίου: 12 €, Φοιτητές, άνεργοι: 7 €

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Ακουσίως συνεπιβάτες σε μια διαδρομή που δεν την διαλέξαμε. Επιβεβαιώνουμε ο ένας την ύπαρξη του Άλλου χτυπώντας τις χορδές της ευαισθησίας μας. Ο ένας πλάι στον άλλο προχωράμε τόσο μόνοι ενώ αρκεί να απλώσουμε το χέρι για να αλλάξουμε διαδρομή. Η εγγύτητα και η απόσταση δεν είναι ποτέ ζήτημα τόπου.
Ορέστης Τάτσης

Βιβλιοπαρουσίαση

Προπομπός των παραστάσεων της θεατρικής παραγωγής «Τερματικός σταθμός» μια βιβλιοπαρουσίαση. Η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και η περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης φιλοξενούν τον βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό για την παρουσίαση του βιβλίου του «Σκηνές από το Βίο του Αλμοσίνο Ματίας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαρτίου, ώρα 7:30′ μ.μ. στο θέατρο «Καμπέρειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ